Icon

Urologija

Urologija je specijalistička grana koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata).

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu i mokračnim putevima i oboljenja prostate. Nažalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta.

Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvečanje prostate i sl.), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.

Sa svojim timom konsultanata-vrhunskih stručnjaka iz oblasti urologije-Poliklinika Dr Nikolić Vam pruža sigurnost da će Vaš problem biti uspešno rešen. Oko 30 000 pacijenata godišnje zatraži pregled urologa u Nišu i okolini (60% muskaraca, 40% žena).

Dijagnostičke metode i pregled

  • Pregled urologa
  • Ultrazvuk prostate
  • Ultrazvuk mokraćne bešike
  • Ultrazvuk testisa
  • Rektalni pregled prostate

Kada se treba javiti urologu

Krv u mokraći

Pojava krvi u mokraći dovodi odmah uplašenog pacijenta urologu. Najčešće se javlja kao posledica promena u mokraćnoj bešici, na bubrezima, kamen, ili kao posledica upale mokraćne bešike, češće kod žena. Pravovremeni pregled i sprovedena dijagnostika su put do izlečenja.

Kalkuloza

Na ultazvučnom pregledu bubrega, 8 od 10 pacijenata ima pesak u bubrezima. Kratak je put od peska do kamena u bubregu. Kamen u bubregu ili mokraćnom kanalu praćen je jakim bolovima u slabinskom predelu ili oštrim, probadajućim bolovima, praćenih pojavom krvi u mokraći. Zastojne promene na bubrezima zbog kamena bubrega ili mokraćnog kanala brzo dovode do gubitka bubrežne funkcije. Javiti se na pregled urologa pravovremeno!

Urinarna inkontinencija

Veoma čest problem žena u šestoj i sedmoj deceniji života je učestalo mokrenje, praćeno umokravanjem pri kašljanju, kijanju, naprezanju i fizičkom naporu. Lekovi nove generacije ublažavaju tegobe.

Urinarne infekcije

Upale mokraćne bešike su najčešće praćene učestalim, bolnim mokrenjem i pečenjem pri mokrenju. Prisustvo bakterija u mokraći može proći i bez ikakvih simptoma. Potrebno je pronaći razlog infekcije i pravovremeno je lečiti.

Erektilna disfunkcija

Seksualna moć muškaraca slabi sa godinama, tako da je oslabljena potencija veoma česta počev od sredine šeste decenije. Danas je to problem i savremenog, mladog muškarca, zbog ubrzanog ritma života i nezdravih životnih navika. Psihološka nadogradja problema sa potencijom dovodi do povlačenja pred problemom, povlačenja u sebe i pred osobama ženskog pola. Zdrav, potentan muškarac, siguran u sebe jednako zdrave veze, zdrava porodica. Ne zatvarati oči pred problemom, konsultovati urologa.

Sterilitet i infertilitet

Pod bračnim sterilitetom podrazumevamo par koji na kraju svog reproduktivnog zivota nije ostvario željeno začeće. Za razliku od steriliteta, koji je trajno stanje, infertilitet je najčešće prolazno stanje i o njemu govorimo ukoliko do trudnoće ne dođe posle godinu dana odnosa bez kontracepcije. Muški faktor je prisutan kod oko 50% parova sa bračnim infertilitetom. Stavovi o lečenju su revidirani, tako da je danas stav da sa ispitivanjem muškarca treba početi čim bračni par počne da se oseća kao infertilan. Javiti se urologu!

Stručni tim

Dr sci med Ljubomir Dinić

urolog

Dr sci Med Predrag Mitć

urolog