Cistoskopija – Saveti lekara o simptomima, pregledu i pripremi

Prosečno vreme čitanja 3 minuta

Dr med. Lazar Nikolić

lekar na specijalizaciji

ulazak cistoskopa u mokraćne cevi

Cistoskopija je endoskopska dijagnostička procedura kod koje se optičkim instrumentom vrši pregled sluzokože mokraćne cevi i mokraćne bešike. 

Spada u jedan od ključnih dijagnostičkih metoda za otkrivanje uroloških bolesti i bolesti mokraćnog trakta i bešike. Veoma je važno naglasiti i podizati svest ljudi o preventivnim pregledim urologije jer se većina bolesti koje se otkriju ovom metodom mogu efikasno lečiti.

Simptomi

Važno je da pristupate simptomima bolesti s pažnjom i odgovornošću. Evo nekoliko simptoma koji kada se jave mogu potencijalno ukazivati na oboljenja urološke prirode.

 1. Krv u mokraći
 2. Otežano ili bolno mokrenje
 3. Nekontrolisano nevoljno mokrenje
 4. Stalni nagon na mokrenje
 5. Upala bešike (cistitis)
 6. Dijagnoza karcinoma mokraćne bešike

Način izvođenja cistoskopije

Kod žena se cistoskopija radi u položaju istom kao kod ginekološkog pregleda, pregled je jednostavan, ne traje puno i potpuno je bezbolan.

Cistoskopija kod muškaraca je slična proceduri kao kod žena, s izuzetkom početne tačke umetanja cistoskopa. Kod muškaraca se cistoskop ubacuje kroz otvor uretre, smješten na vrhu penisa.

Preporučuje se pražnjenje bešike pre pregleda kako bismo postigli što preciznije rezultate.

Redosled procedure

Veoma je važno da se tokom celog pregleda prate uputstva lekara i medicinskog osoblja kako bi celokupan postupak prošao bezbolno i bez rizika. Tokom izvođenja cistoskopije, sa pacijentom su sve vreme prisutni lekar specijalista i medicinska sestra.

Pre samog početka pregleda, pacijent daje saglasnost doktoru da otpočne sa pregledom.

Važni koraci koji se primenjuju pre početka intervencije.

1. Dezinfekcija intimne regije.

2. Ubrizgavanje gela u mokraćnu cev kako bi sam pregled bio što manje neprijatan

3. Ulazak cistoskopom

Pacijenti kod kojih je potrebna analogo-sedacija, su uglavnom pacijenti sa uznapredovalim patološkim promenama ili anatomskim malformacijama.

Priprema za pregled

Pre nego što se podvrgnete pregledu cistoskopije, važno je sprovesti određene pripreme. Pre svega, razgovarajte s lekarom kako biste dobili sve potrebne informacije o samom postupku, njegovoj svrsi i očekivanim rezultatima. Postavite pitanja o eventualnim komplikacijama ili nelagodnostima tokom i nakon pregleda.

U najvažnije stavke tokom priprema spadaju:

 1. klinički pregled urologa
 2. eho urotrakta
 3. sterilna urinokultura

Potencijalni rizici

Iako pregled cistoskopije ne nosi sa sobom gotovo nikakve rizike, postoje određene nuspojave koje se retko javljaju ali ih ipak treba pomenuti:

 • Infekcije urotrakta  
 • Moguće krvarenje iz mokraćne cevi ili bešike
 • Poremećaj rada srca (retko) 

Ako primetite krv u mokraći, temperaturu iznad 38°C, bol ili peckanje prilikom mokrenja nakon cistoskopije, odmah obavestite lekara.