Iz ugla medicinske sestre, gastroskopija i kolonoskopija

Gastroskopija i kolonoskopija, šta predstavljaju, kakva je priprema, tok pregleda i oporavak pacijenata.

Kod nas u poliklinici doktor Nikolić možete obaviti endoskopske preglede kao što su gastroskopija i kolonoskopija, pregledi koji zvuče opasno, a od životnog su značaja, pogotovu kao vid prevencije mnogih bolesti.

Naš stručni tim za izvođenje gastroskopije i kolonoskopije čine gastroenterolog, anesteziolog i medicinska sestra. Kada pozovete ili dođete na našu kliniku prvu i pravu informaciju daće Vam medicinska sestra i uputiti Vas doktoru koji može sagledati Vaš problem.

Iz ugla medicinske sestre koja na dnevnom nivou radi veliki broj gastroskopija i kolonoskopija mogu Vam napisati par korisnih saveta i tok samih pregleda.

Šta je gastoskopija?

Gastroskopija predstavlja pregled unutrašnjosti želuca i pun naziv jeste ezofagogastroduodenoskopija što u prevodu znači pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Pregled nije bolan, samo neprijatan jer u toku pregleda može doći do nagona za povraćanjem i samim pacijentima to bude neprijatno. Iz ugla medicinske sestre koja svakodnevno asistira doktoru prilikom ovih pregleda to i zanemarujem, važno je samo da pacijent sarađuje, prati naše instrukcije, usresredi se na disanje i pregled biva završen vrlo brzo. Međutim, za pacijente čiji je prag bola nizak , kada je strah izražen, uvek postoji kao izbor anestezija i prisustvo anesteziologa.

Anesteziolog omogućava komfornost celog pregleda, kako za pacijenta tako i za doktora. Ukoliko je pacijent zdrav, bez komobirditeta, rizik je izrazito nizak i moj savet je ukoliko se dvoumite, uvek izaberite anesteziju. Legnete, zaspite na 10 minuta, probudite se i sve bude gotovo. Protokol je takav da nakon anestezije ne smete upravljati motornim vozilom i zato je naš savet da uvek imate pratnju uz Vas i da ne vozite. Takođe, najmanje 30 minuta nakon pregleda je poželjno da ostanete u sobi za oporavak gde ćete se razbuditi i popričati sa doktorom o pregledu, nalazu i daljoj terapiji.

Pre pregleda, u toku i nakon istog uvek možete sva pitanja postaviti medicinskoj sestri koja će Vas uputiti šta treba i sve nejasnoće učiniti jasnim.

Priprema za gastroskopiju nije komplikovana. Važne stavke kojih se treba pridržavati su:

  1. Dan pre pregleda večera treba biti lagana, tada izbegavati mlečne proizvode
  2. Na dan pregleda  bez doručka, kafe i obojenih tečnosti
  3. Ujutru sa malo vode možete popiti svoju redovnu terapiju ukoliko je pijete, osim antikoagulantne terapije (aspirin, farin, pradaxa, xarelto…) nju treba 5 dana pre pregleda isključiti
  4. Dva dana pre pregleda obavezno odraditi INR iz krvi zbog mogućih biopsija