Iz ugla medicinske sestre, onkološki pregled

Svedoci smo da su onkološka oboljenja nešto što nas poslednjih godina značajno okružuje.
Jedna od vodećih onkoloških bolesti jeste karcinom grlića materice. 

Šta je karcinom grlića materice ? 

Rak, odnosno karcinom, je zloćudni epitelni tumor koji je lokalizovan  na delu materice ili u cervikalnom kanalu.  Najčešće se javlja između 35. i 50. godine života. 

Faktori rizika

 1. Najčešći faktor rizika jeste HPV infekcija (humani papiloma virus)
 2. Pušenje
 3. HIV, druge polno prenosive bolesti, kao i rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, nezaštićeni seksualni odnosi, pozitivna porodična anamneza…

Karcinom grlića materice najčešće ne daje specifične simptome i do pojave simptoma od pojave karcinoma mogu proći godine.

Simptomi koje nijedna žena ne bi smela da zanemari su:

Krvarenje nakon seksualnog odnosa,  sukrvičav iscedak, bol tokom seksualnog odnosa. 
U kasnijem stadijumu mogu se javiti opstipacija, učestalo i otežano mokrenje, bolovi u karlici.

Ono na šta bih posebno skrenula pažnju kao žena, a zatim i kao zdravstveni radnik jeste važnost rednovne posete ginekologu. Svaka žena, koja je seksualno aktivna, trebala bi da jednom godišnje uradi kompletan ginekološki pregled sa ultrazvukom brisevima, kao i papa test i kolposkopiju…

Dodatna dijagnostika ove bolesti se sastoji od:

 • Ginekološkog ultrazvuka
 • Ultrazvuka abdomena i male karlice
 • Skener (CT)
 • Magnetne rezonance (NMR)
 • Scintigrafije
 • Rendgen pluca (RTG pulmo et cor)
 • Laboratorijske dodatne analize

Ukoliko se potvrdi bolest, pacijentkinja se sa kompletnom dokumentacijom upućuje na konzilijarni pregled gde se odlučuje o pristupu i načinu lečenja, sve u zavisnosti od stadijuma u kome se otkrije bolest.

Lečenje može biti:

 1. Hirurško lečenje
 2. Radioterapija
 3. Hemioterapije
 4. Kombinacija nekih od navedenih metoda lečenja


Naša Poliklinika može sa ponosom reći da u njenom sastavu, između ostalih stručnjaka, svoje zalaganje trud i borbu protiv ove bolesti obavlja doktor Saša Ljubenković. 
Doktror je već godinu i po dana član naše poliklinike. 

Ja neću puno govoriti o procesu lečenja brahiterapijom i radiotetapijom u kojoj je on jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji. Ali ću pokušati da vam približim način i pristup zakazivanja pregleda, komunikacije između lekara i pacijentkinje, kao i njihovih porodica i kako sam pregled izgleda.

Kako izgleda zakazivanje pregleda?

Svaka pacijentkinja koja dolazi na redovan pregled, ima e-mail kao i kontakt telefon doktora. Pre samog pergleda je potrebno da prikupi potrebnu dokumentaciju koja se najčešće sastoji od laboratorijskih analiza, ultrazvuka abdomena i male karlice, poslednjeg izveštaja doktora, konzilijarne odluke. I da svu dokumentaciju pošalje doktoru na e-mail. 

Zašto je to važno?

Možda je Vama već čudno, ali doktor Ljubenković pre svakog pregleda, u toku svog slobodnog vremena, često i u kasnim večernjim satima čita svu dokumentaciju, svih pacijentkinja. Često komunicira sa članovima porodice putem e-maila u slučaju da se pacijentkinja ne služi najbolje ovom tehnologijom. ,,Ne gubi,, vreme čitajući dokumentaciju kada je žena na pregledu, već se posveti da detaljno obavi pregled, kao i da je dodatno uputi i posavetuje o svakodnevnim aktivnostima i mnogobrojinim pitanjima koje pacijentkinja ima. 

Zakazivanje  funcioniše tako što se pacijentkinja javlja sestri, ostavlja svoje podatke, a sestra kontaktira lekara i proverava da li je poslata sva dokumentacija.  Kada se potvrdi da jeste, sestra obaveštava pacijentkinju o vremenu i danu dolaska na pregled. 
Ukoliko pacijentkinja ne ume da koristi e-mail i nema nikog u tom trenutku ko bi to mogao da umesto nje odradi, na snagu naravno stupa sestra. Strpljivo i brižno objašnjavamo ženi na koji će način dostaviti nama dokumentaciju, a zatim mi prosleđujemo lekaru.  Zahvalnost koju pacijnetkinje tada osećaju prema tom malom činu koji smo uradili za njih, kao i lepa reč, jeste naša najveća motivacija i nagrada. 
Važnost te dokumentacije zapravo je velika, zato što doktor o svakoj pacijentkinji ima folder od početka lečenja i na taj način se prati i smanjuje rizik od eventualnog propusta. 

Kako izgleda redovan pregled radioterapeuta?

Na pregled se dolazi u zakazanom terminu, po mogućstvu 10ak minuta ranije. Potrebno je da žena pre pregleda obavi toaletu kao i klizmu u kućnim uslovima.
Sam pregled se obavlja u ginekološkom položaju, uz pomoć spekuluma i izvora svetlosti. 
Sestra aktivno učestvuje u pregledu. Pomaže pacijentkinji da se popne i siđe sa ginekološkog stola i asistira lekaru tokom pregleda.  Dodaje spekulum, usmerava svetlost u odgovarajućem smeru.
Pregled je uvek retkovaginalni zbog toga je potrebna priprema u vidu klistiranja pre pregleda. 
Ukoliko ima potrebe na redovnom pregledu vrši se i ispiranje vaginalnog kanala, oktaniseptom ili jodom, kao i tamponiranje.  Sestra od par gaza pravi tampon, koji doktor kroz spekulum postavlja u vaginalni kanal, a pacijentkinji se objašnjava kada i kako će taj tampon izvući u kucnim uslovima. 

Nakon pregleda sestra dezinfikuje i priprema sto za narednu pacijentkinju, pere i odlaže spekulum i poziva članove porodice da se priključe pregledu. 
Redovan pregled najčešće traje pola sata i u toku tih pola sata doktor pregleda i komunicira sa pacijentkinjom i porodicom
Razjasnjava sve nedoumice i veliki akcenat polaze na njegovo uključivanje u celokupno zdravstveno stanje pacijentkinje, nevezano samo za osnovnu bolest.
Različiti su simptomi koje pacijentkinje osećaju i mogu da se jave nakon brahi i radioterapije, a da u njima izazovu veliku brigu i sumnju na dodatnu bolest ili pogoršanje iste.  Jedan od najčešćih jeste pojava krvi u stolici i nakon stolice. 
Doktor strpljivo objašnjava razlog tih simptoma, savetuje pacijentkinju o značajnosti pravilne ishrane i umiruje porodicu i pacijentkinju objašnjavajući im da je sve to posledica načina lečenja i da je to stanje koje će je pratitii ali koje može prevenirati  odgovarajućom ishranom. 
Daje savete o redovnom vaginalom ispiranju , kao i korišćenje određenih masti u svrhu obnavljanja sluzokoze nakon terapije.

Protokol redovnih prgleda nakon terapijskih procesa poštuju sve pacijentkinje, njihova porodica i naravno doktor. Najsrećniji smo kada žena dođe na redovni pregled nakon 10 i više godina od završenog lečenja.  Kada vidimo da se  probudila svest o značajnosti redovnih pregleda i kada doktor našim pacijentinjama, komšikama, poznanicama, bakama kaže sledeće: 

,,Po protokolu nakon 5 godina od početka lečenja mi Vas više ne smatramo pacijentom, nego zdravom ženom.,,
Radost kod žene koja to čuje, preplavi celu ordinaciju.  A nama daje motivaciju da budemo što bolji u svom poslu i da svakog dana kroz svakodnevne razgovore širimo svest o ovoj bolesti. 
Jer ukoliko jedna žena promeni svest o svom zdravlju i važnosti redovnih pregleda mi smo spasili jedan zivot. 

JER  KARCINOM GRLICA MATERICE JE POTPUNO IZLEČIV , UKOLIKO SE OTKRIJE NA VREME!