Gastroskopija – Iz ugla medicinske sestre

Prosečno vreme čitanja 5 minuta

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

U ovom blog postu govorićemo više o gastroskopiji, šta predstavlja, kako izgleda priprema za pregled i kakav je tok pregleda, kao i kako izgleda oporavak. 

U našoj medicinskoj ustanovi, poliklinici Dr Nikolić već više od 20 godina pružamo endoskopske preglede, kao što su gastroskopija, kolonoskopija i rektoskopija.

Iako ovi pregledi mogu zvučati zastrašujuće, u ovom tekstu ćemo se potruditi da vam bliže objasnimo značaj pravovremenog preventivnog pregleda. Gastroskopija kao dijagnostička metoda je od ključnog značaja za otkrivanje bolesti želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog creva.

U timu stručnjaka koji sprovode gastroskopiju u našoj klinici učestvuju gastroenterolog, anesteziolog i medicinska sestra. Kada nas kontaktirate ili posetite, prva osoba koja će vam pružiti tačne informacije i usmeriti vas ka odgovarajućem doktoru biće medicinska sestra.

Iz perspektive medicinske sestre koja svakodnevno sprovodi brojne gastroskopije, želim podeliti nekoliko korisnih saveta i opisati sam tok ovih pregleda. Pre toga, za one koji se prvi put sureću sa ovim pregledom, par reči o gastroskopiji.

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostički pregled unutrašnjosti želuca, a puni naziv ovog postupka je ezofagogastroduodenoskopija, što u prevodu znači pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Važno je napomenuti da ovaj pregled nije bolan, već samo može biti neprijatan zbog mogućih nagona za povraćanjem, što pacijentima može izazvati nelagodnost.

Kroz perspektivu medicinske sestre koja redovno asistira tokom ovih pregleda, naglašavam da je ključno da pacijent saradjuje, prati uputstva, fokusira se na disanje, čime se pregled obavlja brzo i efikasno. 

Priprema za gastroskopiju

Priprema za gastroskopiju igra ključnu ulogu u obezbeđivanju uspešnog i tačnog medicinskog pregleda.

Pre, tokom i nakon gastroskopije uvek imate mogućnost da postavite pitanja medicinskoj sestri koja će vam pružiti smernice i otkloniti sve nedoumice.

Što se tiče pripreme za gastroskopiju, postupak nije komplikovan, ali je važno pridržavati se određenih smernica:

  1. Dan pre pregleda večera treba biti lagana, tada izbegavati mlečne proizvode
  2. Na dan pregleda  bez doručka, kafe i obojenih tečnosti
  3. Ujutru sa malo vode možete popiti svoju redovnu terapiju ukoliko je pijete, osim antikoagulantne terapije (aspirin, farin, pradaxa, xarelto…) nju treba 5 dana pre pregleda isključiti
  4. Dva dana pre pregleda obavezno odraditi INR iz krvi zbog mogućih biopsija

Kako izgleda pregled

Za započinjanje pregleda lekar će vam savetovati da legnete na leđa ili bok, kako bi mogao bezbedno da unese gastroskop kroz usta niz jednjak do želuca. 

Gastroskop je instrument tankog i fleksibilnog dizajna, opremljen je kamerom i svetlom na vrhu, što je ključno za detaljan pregled unutrašnjosti vašeg gastrointestinalnog trakta. Gastroenterolog, pažljivim pokretima ruku, vrši pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Ukoliko je potrebno, lekar može uzeti uzorak tkiva (biopsija) radi dodatnih histopatoloških analiza.

Pregled ne traje dugo i već nakon par minuta može biti gotov, tada će lekar pažljivo ukloniti gastroskop.

Ukoliko vas zanima, pročitajte detaljnije o celom procesu gastroskopije

Za pacijente koji imaju nizak prag bola ili izražen strah, uvek postoji opcija za anesteziju i prisustvo anesteziologa.

Gastroskopija sa anestezijom

Uloga anesteziologa je ključna za obezbeđivanje potpune udobnosti tokom celog medicinskog pregleda, pružajući olakšanje kako pacijentu, tako i lekaru. 

Ako je pacijent u dobrom zdravstvenom stanju, bez dodatnih komplikacija, rizik od anestezije je minimalan. Moja preporuka je da, ako imate dilemu, uvek razmotrite opciju anestezije. 

Proces je jednostavan: ležite, zaspite na desetak minuta, probudite se, i pregled je već obavljen. Važno je napomenuti da nakon primene anestezije nije preporučljivo upravljati motornim vozilom, stoga je savet da uvek imate pratnju i izbegavate vožnju. Takođe, preporučuje se da nakon pregleda provedete najmanje 30 minuta u prostoriji za oporavak, gde možete povratiti svest, razgovarati sa lekarom o rezultatima pregleda i razmotriti dalje korake terapije.

Oporavak nakon pregleda i rizici

Nakon što gastroenterlog završi pregled, ostajete u našoj sobi za oporavak sve dok  ne budete spremni da čujete rezultate od lekara.

Naša preporuka je da uvek na pregled dolazite u pratnji prijatelja ili nekog od članova porodice kako bi vaš povratak kući protekao sigurno i bez problema. Naročito, ukoliko se pregled obavlja sa anestezijom, i dejstvo bude produženo.

Gastroskopija je rutinski pregled, tako da ne postoje preterani rizici. Ipak, nakon pregleda se mogu javiti mučnina i bol u stomaku, nelagodnost, nagon na povraćanje ili čak i blago krvarenje, koje je poput ogrebotine i ne postoje razlozi za brigu.

Rezultati gastroskopije

Nakon što se odmorite u sobi za oporavak doktor vas poziva na razgovor kako bi dobili detaljnu sliku o rezultatima koje je dobio tokom pregleda. Ukoliko je doktor primetio neke od abnormalnosti poput čireva, polipa, suženja ili drugih abnormalnosti, sa vama će razgovarati o preduzimanju daljih koraka u lečenju. 

Ako je tokom gastroskopije lekar uzeo uzorak tkiva ili organa za biopsiju, rezultati će biti dostupni u roku od svega 5 dana. Naša klinika sarađuje sa laboratorijom Beo-lab kako bismo osigurali brzo reagovanje i pravovremenu dijagnozu. U drugim ustanovama, rezultati biopsije često zahtevaju znatno više vremena.
Pravovremena dijagnoza i preventivni pregledi gastroskopije su ključni za očuvanje sistema za varenje, ukoliko želite da saznate više o celokupnom pregledu gastroskopije posetite našu stranicu koja je detaljno opisala ceo proces ili jednostavno i brzo zakažite pregled odmah.