Iz ugla medicinske sestre

Gastroskopija i kolonoskopija, šta predstavljaju, kakva je priprema, tok pregleda i oporavak pacijenata.

Kod nas u poliklinici doktor Nikolić možete obaviti endoskopske preglede kao što su gastroskopija i kolonoskopija, pregledi koji zvuče opasno, a od životnog su značaja, pogotovu kao vid prevencije mnogih bolesti.

Naš stručni tim za izvođenje gastroskopije i kolonoskopije čine gastroenterolog, anesteziolog i medicinska sestra. Kada pozovete ili dođete na našu kliniku prvu i pravu informaciju daće Vam medicinska sestra i uputiti Vas doktoru koji može sagledati Vaš problem.

Iz ugla medicinske sestre koja na dnevnom nivou radi veliki broj gastroskopija i kolonoskopija mogu Vam napisati par korisnih saveta i tok samih pregleda.

Šta je gastoskopija?

Gastroskopija predstavlja pregled unutrašnjosti želuca i pun naziv jeste ezofagogastroduodenoskopija što u prevodu znači pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Pregled nije bolan, samo neprijatan jer u toku pregleda može doći do nagona za povraćanjem i samim pacijentima to bude neprijatno. Iz ugla medicinske sestre koja svakodnevno asistira doktoru prilikom ovih pregleda to i zanemarujem, važno je samo da pacijent sarađuje, prati naše instrukcije, usresredi se na disanje i pregled biva završen vrlo brzo. Međutim, za pacijente čiji je prag bola nizak , kada je strah izražen, uvek postoji kao izbor anestezija i prisustvo anesteziologa.

Anesteziolog omogućava komfornost celog pregleda, kako za pacijenta tako i za doktora. Ukoliko je pacijent zdrav, bez komobirditeta, rizik je izrazito nizak i moj savet je ukoliko se dvoumite, uvek izaberite anesteziju. Legnete, zaspite na 10 minuta, probudite se i sve bude gotovo. Protokol je takav da nakon anestezije ne smete upravljati motornim vozilom i zato je naš savet da uvek imate pratnju uz Vas i da ne vozite. Takođe, najmanje 30 minuta nakon pregleda je poželjno da ostanete u sobi za oporavak gde ćete se razbuditi i popričati sa doktorom o pregledu, nalazu i daljoj terapiji.

Pre pregleda, u toku i nakon istog uvek možete sva pitanja postaviti medicinskoj sestri koja će Vas uputiti šta treba i sve nejasnoće učiniti jasnim.

Priprema za gastroskopiju nije komplikovana. Važne stavke kojih se treba pridržavati su:

  1. Dan pre pregleda večera treba biti lagana, tada izbegavati mlečne proizvode
  2. Na dan pregleda  bez doručka, kafe i obojenih tečnosti
  3. Ujutru sa malo vode možete popiti svoju redovnu terapiju ukoliko je pijete, osim antikoagulantne terapije (aspirin, farin, pradaxa, xarelto…) nju treba 5 dana pre pregleda isključiti
  4. Dva dana pre pregleda obavezno odraditi INR iz krvi zbog mogućih biopsija

Sa druge strane nalazi se kolonoskopija koja uvek mnogo više brine pacijente.

Zašto?

Sam pregled jeste neprijatan, ali kao što sam napomenula kako za gastroskopiju tako i za kolonoskopiju kao mogućnost postoji  anestezija. Intravenski se dobijaju anestetici i anesteziolog se brine o tome da pacijent ceo pregled provede spavajući i bez osećaja bola.

Kolonoskopija predstavlja pregled debelog creva pomoću fleksibilnog instrumenta sa izvorom svetlosti gde se pomoću male videokamere omogućava vizuelizacija creva. Moguće je pomoću malih klešta koja prolaze kroz radni kanal kolonoskopa uzeti biopsije ukoliko se naiđe na bilo kakvu promenu sluzokože, na polip ili pak neku veću promenu. Uzimanje isečaka za patohistološki pregled nije bolan, jedino što se može nakon pregleda primetiti jesu tragovi krvi u stolici.

Svedok sam da se većina ljudi javlja kada se već javljaju neki od siptoma, kao što su krv u stolici, bolovi u stomaku, neredovne stolice, a preporuka lekara jeste da se ovakva vrsta pregelda obavlja i kada nema tegoba. Tada se sva stanja mogu sprečiti, pogotovu karcinomi debelog creva koji su u znatnom porastu zadnjih par godina.

Priprema za kolonoskopiju iziskuje vreme koje pacijent treba da organizuje na osnovu svojih životnih obaveza, mi smo tu da uprostimo sve što im deluje komplikovano i da izađemo u susret svakom problemu.

24h ranije počinje se sa pripremom i ispijanjem preparata za čišćenje creva, jer pregled zahteva prazna creva da bi se pregled obavio kako treba.

Pripremu dobija svaki pacijent kojem je indikovana kolonoskopija i ukoliko prati svaki korak sa papira, dobra priprema je zagarantovana.

Nakon obavljenog pregleda svkai pacijent ostaje kod nas u sobi za oporavak najmanje 45 minuta nakon kolonoskopije, tada je moguća neprijatnost i osećaj nelagodnosti u stomaku zbog prisustva viška vazduha u crevima koji se ubacuje tokom pregleda zbog bolje vizuelizacije sluzokože creva.

Zavisno od pacijenta tegobe nestaju vrlo brzo.