Karcinom grlića materice – Dijagnostika i lečenje

Prosečno vreme čitanja 4 minuta

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

U poslednjim godinama primetan je značajan porast prisustva onkoloških oboljenja, među kojima se ističe karcinom ili rak grlića materice kao jedna od vodećih malignih bolesti.

Podaci o porastu onkoloških oboljenja, posebno karcinoma grlića materice, naglašavaju ozbiljnost problema i potrebu za pažljivim praćenjem. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), karcinom grlića materice je jedan od najčešćih tipova karcinoma kod žena širom sveta. Pretpostavke su da u svetu godišnje oboli oko 500.000 žena, a nažalost skoro polovina tih slučajeva završi smrtnim slučajem 

Rak grlića materice

Karcinom, ili rak, predstavlja zloćudni epitelni tumor koji se razvija u delu materice ili cervikalnom kanalu. Najčešće se dijagnostikuje između 35. i 50. godine života.

Glavni razlog za nastajanje karcinom je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), ali i postoje i drugi rizici poput pušenja, HIV-a, drugih polno prenosivih bolesti, kao i rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, nezaštićeni seksualni odnosi, pozitivna porodična anamneza itd.

Rak grlića materice simptomi

Karcinom grlića materice najčešće ne daje specifične simptome i do pojave simptoma od pojave karcinoma mogu proći godine.

I pored toga, simptomi koje nijedna žena ne bi smela da zanemari su:

Krvarenje nakon seksualnog odnosa,  sukrvičav iscedak, bol tokom seksualnog odnosa. 

U kasnijem stadijumu mogu se javiti opstipacija, učestalo i otežano mokrenje, bolovi u karlici.

Ono na šta bih posebno skrenula pažnju kao žena, a zatim i kao zdravstveni radnik, jeste važnost redovne posete ginekologu. Svaka žena, koja je seksualno aktivna, trebala bi da jednom godišnje uradi kompletan ginekološki pregled sa ultrazvukom, brisevima, kao i papa test i kolposkopiju.

Rak grlica materice stadijumi

Karcinom grlića materice obično nastaje postepeno, kroz niz promena u ćelijama grlića materice. 

Proces nastanka raka grlića materice je kompleksan. Obično počinje infekcijom humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi seksualnim kontaktom. HPV može izazvati postepene promene u ćelijama grlića materice. U većini slučajeva, telo može samostalno eliminisati infekciju, ali kod nekih žena virus perzistira, izazivajući dalje promene.

Ove promene prolaze kroz stadijume displazije, od blagih do težih. Ako se ne tretiraju, mogu evoluirati u maligne ćelije, tj. kancerogene. Progresivno nekontrolisano rastanje ovih ćelija čini rak grlića materice.

Dijagnostika karcinoma grlića materice

Dijagnostika karcinoma grlića materice obično uključuje više pregleda, to može biti ginekološki ultrazvučni pregled ali i ultrazvuk abdomena, pored toga primenjuje se  PAPA test radi rane detekcije promena u ćelijama, skener, pregled magnetnom rezonancom kao i biopsija radi potvrde malignih promena.

Dodatno, testovi na HPV virus često se koriste kao deo dijagnostičkog procesa. 

Ukoliko se potvrdi bolest, pacijentkinja se sa kompletnom dokumentacijom upućuje na konzilijarni pregled gde se odlučuje o pristupu i načinu lečenja, sve u zavisnosti od stadijuma u kome se otkrije bolest.

Lečenje raka grlića materice

Lečenje raka grlića materice može varirati od nekoliko faktora kao što su stadijum bolesti, lokalizacije tumora i njegove veličine ali i od generalnog trenutnog zdravlja pacijenta. Ovo su neke od uobičajenih metoda lečenja:

  • Hirurško lečenje
  • Radioterapija
  • Hemioterapije
  • Kombinacija nekih od navedenih metoda lečenja

Kada govorimo o lečenju, možemo reći da se nalazite u sigurnim rukama jer naša Poliklinika može sa ponosom reći da u njenom sastavu, između ostalih stručnjaka, svoje zalaganje trud i borbu protiv ove bolesti obavlja čuveni Mr sci dr Saša Ljubenković. 

Doktror je već godinu i po dana član naše poliklinike. Ja neću puno govoriti o procesu lečenja brahiterapijom i radiotetapijom u kojoj je on jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji. Ali ću pokušati da vam približim način i pristup zakazivanja pregleda, komunikacije između lekara i pacijentkinje, kao i njihovih porodica i kako sam pregled izgleda.

Više o ovom onkološkom oboljenju možete pročitati na našoj stranici o onkologiji.

JER  KARCINOM GRLICA MATERICE JE POTPUNO IZLEČIV , UKOLIKO SE OTKRIJE NA VREME!