Icon

Cistoskopija

Problemi vezani za mokraćnu bešiku i mokraćne kanale, kada se pojave, predstavljaju zahtevne izazove za zdravlje, a njihova učestalost zavisi od različitih faktora kao što su godine, genetika, način života i postojeći zdravstveni uslovi. 

Važno je shvatiti da se ovi problemi mogu manifestovati u različitim fazama života i zahtevaju posebnu pažnju kako bi se očuvala optimalna funkcija urinarnog sistema i opšte zdravlje.

Rano otkrivanje mnogih uroloških problema značajno poboljšava izglede za uspešno lečenje. Zbog toga se ističe važnost redovnih lekarskih pregleda i praćenja promena u mokraćnom sistemu. 

Jedna od ključnih dijagnostičkih procedura u oblasti urologije je cistoskopija.

Šta je cistoskopija

Cistoskopija je posebna vrsta pregleda koja lekarima omogućava da uz pomoć specijalnog uređaja koji se naziva cistoskop, pogledaju unutrašnjost mokraćne bešike i mokraćne cevi. 

Zamislite to kao malu, tanju kameru sa svetlom ili cev sa svetlom i optičkim sistemom koja se pažljivo ubacuje kroz mokraćnu cev kako bi se moglo videti šta se dešava unutar tela. To je korisno da bi se pronašli problemi kao što su infekcije, oštećenja, ili kamenci koji mogu uzrokovati probleme s mokrenjem ili nelagodnost.

Na taj način, lekari mogu tačno utvrditi šta nije u redu i kako da vam pomognu.

Indikacije:

  • Krv u mokraći

  • Bol pri mokrenju

  • Nevoljno mokrenje

  • Stalni nagon na mokrenje

  • Upala bešike

Kako se izvodi cistoskopija

Pozeljno je da se pre pregleda isprazni mokracna besika kako bi pregled bio sto precizniji.

Kod žena se cistoskopija radi u položaju istom kao kod ginekološkog pregleda sa nogama podignutim i raširenim u specijalnoj stolici za pregled. 

Može biti primenjena lokalna anestezija ili sedacija kako bi se smanjila nelagodnost tokom procedure. Ubrizgava se i gel kojie nanosi u mokracnu cev kako bi smanjio nelagodnost. 

Lekar će pažljivo umetnuti cistoskop kroz otvor uretre (mokraćne cevi), koji se nalazi otprilike između klitorisa i vaginalnog otvora. Lekar će postepeno napredovati s cistoskopom kroz uretru prema mokraćnoj bešici. Tokom ovog procesa, lekar pažljivo pregleda unutrašnjost mokraćne bešike kako bi identifikovao eventualne promene, infekcije, kamence, ožiljke ili druge abnormalnosti.

Izvođenje cistoskopije kod muškaraca je slično proceduri kod žena, ali se razlikuje po početnoj tački umetanja cistoskopa, gde se cistoskop ubacuje kroz otvor uretre, koji se nalazi na vrhu penisa.

Je li cistoskopija bolna

Cistoskopija može biti neugodna i izazvati određenu nelagodnost tokom procedure, ali ne bi trebala biti izuzetno bolna. 

Pre pregelda se takodje ubrizgava gel u mokraćnu cev kako bi sam pregled bio što manje neprijatan. Intenzitet nelagodnosti zavisi od više faktora, uključujući individualnu toleranciju na bol, stepen opuštanja pacijenta i prisustvo eventualnih problema u urinarnom traktu.

Da bi se smanjila nelagodnost tokom cistoskopije, obično se primenjuje lokalna anestezija ili sedacija. Ovo može pomoći u smanjenju boli i opuštanju pacijenta tokom procedure. 

Napomena: Ukoliko nakon cistoskopije primijetite krv u mokraći, temperaturu iznad 38°C, bol i peckanje tokom mokrenja, odmah obavestite lekara.

Koliko traje cistoskopija

Trajanje cistoskopije može varirati u zavisnosti od različitih faktora. 

Prvi faktor je svrha procedure – ako se cistoskopija izvodi samo u svrhu pregleda i dijagnoze, obično će trajati kraće. 

Drugi faktor su individualne potrebe pacijenta – brzina procedure može varirati u zavisnosti od pacijentove anatomske strukture i eventualnih specifičnih zahteva.

Treći faktor je iskustvo lekara – iskusni urolog običnO može izvršiti cistoskopiju brže i preciznije. Na kraju, trajanje procedure može zavisiti i od tipa opreme koja se koristi, pri čemu fleksibilni cistoskopi često omogućavaju brže i manje invazivne preglede od standardnih (rigidnih) cistoskopa. 

U većini slučajeva, cistoskopija traje od nekoliko minuta do oko 20-30 minuta.

Vaše zdravlje je od suštinskog značaja, i cistoskopija je ključni korak ka očuvanju urinarnog sistema. Ne odlažite važne preglede – zakazivanjem cistoskopije možete identifikovati potencijalne probleme u ranim fazama i omogućiti lekarima da pravovremeno reaguju sa terapijom. 

Vaša udobnost i sigurnost tokom procedure su nam prioritet, o tome ne morate da brintere jer vam nudimo različite metode za smanjenje nelagodnosti.

Ukoliko primetite simptome poput krvi u mokraći, bol pri mokrenju ili neobične promene, ne oklevajte – već zakažite pregled i konsultujte se sa našim stručnjacima. 

Zakažite svoj pregled danas i budite odgovorni prema sebi.

Cene usluga cistoskopije

Cistoskopija cena

– 11000

Pogledajte sve cene usluga cistoskopije OVDE

Stručni tim

Dr sci. med Slađana Živković

urolog