Icon

Gastroskopija

Gastroskopija je dijagnostička metoda koja obuhvata pregled gornjih delova sistema organa za varenje: jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Intervenciju izvodi gastroenterolog uz/bez asistenciju anesteziologa. Intervencija se izvodi pomoću gastroskopa, tankog instrumenta koji omogućava vidljivost unutrašnjosti jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva na monitoru visoke HD rezolucije. Pregled se može obavljati sa ili bez analgezije.  Analgo-sedacija pruža maksimalni komfor pacijentu kako pregled ne bi bio neugodan i bolan.

Cilj gastroskopije

  • Ispitivanje uzroka koji mogu biti mučnine, bol u želucu, krvarenja, pojava crne stolice i slično.
  • Identifikacija promena i abnormalnosti kao i zapaljenja, benignih ili malignih tumora ili čireva
  • Uzimanje uzoraka tkiva (biopsija) za laboratorijsku analizu
  • Praćenje osoba sa poznatim oboljenjima kako bi se pratile promene tokom vremena i procenila efikasnost terapije.

Priprema za gastroskopiju

Najvažnija stvar pre samog preglada kao i tokom samog čina je pratiti uputstva lekara i medicinskog osoblja koje obavlja gastroskopiju. Pre početka samog tretmana neophodno je preventino obavestiti lekara o svim zdravstvenim problemima ili alergijama na lekove pre nego što se izvrši gastroskopija. 

Preporuka lekara je da se 8 do 10 sati pre gastroskopije (noć pre procedure) uzdržavate od unošenja bilo kakve hrane ili tečnosti u organizam. Razlog za to je potreba da želudac bude potpuno prazan tokom pregleda jer će to omogućiti bolju vidljivost i smanjiti rizike od nagona za povraćanjem. Možete uzeti svoju redovnu terapiju sa malo vode najkasnije 2 sata pre procedure. Ukoliko uzimate lekove: Aspirin,  Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis,  Fraxiparin posavetujte se sa vašim lekarom o korigovanju doze leka.

Kako izgleda tok pregleda

Nakon pripreme koju pacijent obavlja pre nego što je došao u ordinaciju, postoji određena priprema i pre samog pregleda. Podrazumeva se da za otpočinjanje procedure potrebna i saglasnost pacijenta pre otpočinjanja pregleda.

Ovo je prilika kada pacijent može da postavi pitanja, ukoliko je ostalo nekih nejasnoća vezanih za sam pregled ili želi da otkloni preostale sumnje i nedoumice.

gastroskopija

Nakon obavljanja finalnih priprema, lekar će vam reći da legnete na bok ili leđa. Ukoliko se pregled obavlja sa analgosedacijom osiguraće se da se tokom pregleda osećate što udobnije. 

Lekar uvodi gastroskop pažljivim pokretima kroz usta, niz jednjak do želudca. Gastroskop je tanak i fleksibilan instrument koji je opremljen kamerom i svetlom na vrhu, što je ključno za detaljan pregled unutrašnjosti vaših organa. Gastroenterlog pažljivim pokretima ruku obavlja pregled jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva. Ukoliko je potrebno, može se uzeti uzorak tkiva (biopsija) kako bi se odradile dodatne histopatološke analize. 

Nakon što je pregled završen, gastroskop će biti pažljivo uklonjen. Pregled traje kratko i najčešće je gotov već za par minuta.

Potencijalni rizici gastroskopije

Gastroskopija je rutinski medicinski postupak koji se obavlja uz visok stepen sigurnosti. 

Generalno, gastroskopski pregled gotovo nikada ne predstavlja opasnost za zdravlje pacijenata, i u većini slučajeva je podnose rutinski i bez tegoba. Ipak, kao i svuda, i ovde se mogu javiti određeni izuzetci i rizici. Iako su veoma retke, moguće komplikacije obuhvataju:

  • Krvarenje: Ponekad nakon pregleda može se desiti da dođe do krvarenja, slično kao kad se ogrebete. Ali obično se to brzo stišava i prestaje i nije potrebna nikakva intervencija za zaustavljanje krvarenja.
  • Mučnina: Neke osobe mogu osetiti blagu mučninu nakon postupka, ali to obično brzo prolazi.
  • Nelagodnost: Posle gastroskopije, možete se osećati naduveno, grlo vam može biti malo suvo, možda će vam biti neprijatno da gutate, ili ćete osećati lagane grčeve, kao kad vas malo boli stomak od hrane. Ali to su samo prolazni osećaji.
  • Ukus u ustima: Nakon gastroskopije, neki pacijenti mogu osetiti blag čudan ili metalni ukus u ustima, ali i to je kratkotrajno i prolazno.

Bitno je istaći da su ovi simptomi obično bez ozbiljnih posledica i brzo prolaze. Većina pacijenata se ubrzo oseća dobro i ne iskusi značajne smetnje.

Rezultati gastroskopije

Rezultati gastroskopije mogu varirati u zavisnosti od cilja pregleda i nalaza koji se pronađu tokom samog pregleda. Ukoliko tokom gastroskopije lekar ne primeti nikakve vidljive promene, to se smatra normalnim nalazom. 

Ukoliko lekar primeti neke od promena kao što su: čirevi, polipi, divertikuli, suženja ili druge strukturalne abnormalnosti u jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crevu to se može smatrati kao abnormalnost u strukturi organa i treba utvrditi dalje procese u izlečenju. Gastroenterolog može primetiti i zapaljenja sluznice organa, kao što je gastritis (zapaljenje želuca) ili ezofagitis (zapaljenje jednjaka), u ovim slučajevima lekar će uzeti biopsiju.

Važno je napomenuti da samo lekar može tačno tumačiti rezultate gastroskopije i postaviti dijagnozu. Rezultati će se koristiti kako bi se razumelo stanje pacijenta i planirao odgovarajući tretman, ako je potrebno.

Gastroskopija je ključ za bolje razumevanje vašeg gastrointestinalnog zdravlja. Naš tim stručnjaka na čelu sa Doc. dr Bojanom Mladenovićem vam pruža siguran i bezbolan pregled koji može otkriti promene, zapaljenja ili druge potencijalne probleme. Zakažite sada i budite korak bliže očuvanju svog zdravlja.

Cene usluga gastroskopije

Gastroskopija cena

– 7000

Gastroskopija u analgosedaciji cena

– 11000

Pogledajte sve cene gastroskopskih usluga OVDE

Stručni tim

Doc. dr Bojan Mladenović

gastroenterolog

Doc. dr Mlađan Golubović

anesteziolog

Spec. dr med. Velimir Ilić

anesteziolog

Dr Jovanović Nenad

anesteziolog

Dr Tamara NIkolić

lekar na specijalizaciji iz patologije

Dr Lazar Nikolić

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Mihajlović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

Med. sestra Jovana Raketić

medicinska sestra

Med. tehničar Nebojša Filipović

medicinski teničar