Psihološko savetovalište

Šta sve obuhvata psihološko savetovanje

Psihološko savetovanje je psihološki proces tokom kojeg klijent sarađuje sa psihologom radi dobijanja podrške i razgovora sa stručnim licem. Ovaj proces omogućava klijentima da se otvore, izraze svoje misli i emocije, i dobiju pomoć za prevazilaženje problema sa kojim se susreću.

Psihološko savetovanje obuhvata raznovrsne tehnike i metode koje pomažu pojedincima da prevaziđu emocionalne, mentalne i životne izazove. 

psihološko savetovalište

Savetovanje pomaže u rešavanju trenutnih problema poput stresa, blage anksioznosti, problema sa samopouzdanjem, kao i mnogih drugih, a odnosi se najčešće za trenutne (aktuelne) situacije koje stvaraju neki vid nelagode ili neprijatnosti, ali nešto što je prolazno.

Cilj je da se klijentima pruže alati i strategije za unapređenje kvaliteta života i postizanje lične dobrobiti.

Kome je namenjeno psihološko savetovanje

Psihološko savetovanje može biti korisno za ljude koji se bore sa svakodnevnim stresom, imaju poteškoća u vezama, doživljavaju gubitak ili traumu, osećaju anksioznost zbog ispita ili posla ili jednostavno žele da rade na ličnom razvoju. 

Nema ograničenja ko može imati koristi od psihološke podrške jer svima može biti od pomoći.

Psihološko savetovanje je dostupno svima, ali se najviše izdvajaju adolescenti i odrasli koji se javljaju psihologu za savetovanje.

Kada se obratiti za pomoć

Pravi trenutak za obraćanje stručnom licu je upravo momenat kada shvatimo da ne možemo sami da rešimo određeni problem, da nas nešto iznutra “guši” i pritiska, da nam utiče na svakodnevno funkcionisanje.

Takođe, znaci koji mogu ukazati da je vreme da potražite pomoć su promene u ponašanju, spavanju, apetitu ili gubite interesovanje za aktivnosti koje su vam nekada pričinjavale zadovoljstvo.

Ako doživljavate stalni stres, osećaj tuge, anksioznosti, ili imate poteškoća u međuljudskim odnosima, vreme je da potražite pomoć psihologa. Ukoliko je potrebno, nakon savetovanja, može se nastaviti sa psihoterapijom. 

Razlika između savetovanja i odlaska kod psihologa ili psihijatra

Psihološko savetovanje se razlikuje od psihoterapije u mnogo toga: pre svega, u trajanju jer psihološko savetovanje traje kraće.

Potrebno je svega nekoliko susreta dok je psihoterapija dugotrajan proces. 

psihoterapija

Osim toga, razlika je i u fokusu.

U psihološkom savetovanju fokus je samo na problemu koji se aktuelno odvija i trenutno izaziva vid nelagodnosti, dok se psihoterapija fokusira i na stvari iz prošlosti i na uticaj u budućnosti.

S druge strane, odlazak kod psihijatra se u mnogome razlikuje od odlaska kod psihologa i psihološkog savetovanja.

Razlika je pre svega u davanju, odnosno ne davanju lekova. 

Psiholog i psihoterapeut su tu da razgovaraju sa klijentom, da saslušaju u čemu je problem i zajedno sa klijentima rade na tome, ali psiholozi ne prepisuju lekove. 

S druge strane sihijatri su lekari specijalizovani za dijagnostiku i lečenje mentalnih poremećaja, te mogu prepisivati medikamente kao deo terapije.

Šta klijent dobija psihološkim savetovanjem

Kroz psihološko savetovanje, klijent stiče bolji uvid u svoje misli, emocije i ponašanja, što može voditi ka značajnom poboljšanju kvaliteta života. 

Savetovanje pomaže u razvijanju strategija za suočavanje sa stresom, rešavanju problema i donošenju boljih životnih odluka. 

Klijenti često primećuju poboljšanje samopouzdanja, međuljudskih odnosa i ukupnog mentalnog zdravlja.

Značaj očuvanja mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje je ključno za celokupno blagostanje i funkcionalnost u svakodnevnom životu. 

Očuvanje mentalnog zdravlja omogućava bolju otpornost na stres, bolju koncentraciju i produktivnost, kao i kvalitetnije međuljudske odnose. 

Redovno održavanje mentalnog zdravlja može sprečiti razvoj ozbiljnih psihičkih problema i doprineti dugoročnom zadovoljstvu i stabilnosti. 

Psihološko savetovanje je jedan od vidova prevencija koja je često bolja od lečenja, te je važno raditi na sebi i svojim mentalnim kapacitetima čak i kada nema akutnih problema.

Ako osećate potrebu za razgovorom sa našim stručnim licem, zakažite pregled pozivom na broj 018 4531 904 ili 066 453 190. 

Takođe, možete jednostavno zakazati termin klikom na dugme ispod.

Stručni tim

Anđela Čeliković

Psiholog