Icon

Rektoskopija

Rektoskopija je deo gastroenterologije i predstavlja medicinsku proceduru odnosno dijagnostički pregled koji se koristi za detaljan pregled donjeg dela debelog creva, počevši od anusa. Za razliku od kolonoskopije gde se pregleda kompletno debelo crevo, kod rektoskopije se obavlja pregled samo prvih 15-20 centimetara debelog creva odnosno rektuma.

Ovaj pregled je važan jer uz pomoć njega lekar može saznati više o tegobama pacijenta kao i da li su kod pacijenta primetni hemoroidi, polipi, upale i infekcije, tumori, krvarenje, analne pukotine ili slično. 

Pre nego što se počne sa bilo kakvom procedurom ili intervencijom, pacijent će biti detaljno upoznat od strane medicinskog osoblja o planiranim detaljima pregleda i svim postupcima koje rektoskopija zahteva.

Zašto se radi rektoskopija?

Rektoskopija je veoma važna dijagnostička metoda iz razloga što se preventivnim pregledima mogu otkriti rane faze bolesti uključujući hemoroide, polipe, tumore i upale. Pravovremeno otkrivanje abnormalnosti može igrati ključnu ulogu u efikasnom i potpunom izlečenju.

Ukoliko radimo pregled pacijenata koji već imaju detektovane bolesti rektalnog trakta, preventivi pregledi su veoma važni za praćenje stanje u rektumu. Ukoliko je bolest već dektovana, pregled može dati bolji uvid kako oboljenje deluje na terapiju.

Rak debelog creva

Kao jedna od najtežih bolesti koja se može otkriti putem rektoskopije jeste i karcinom debelog creva. 

Rak debelog creva, ili kolorektalni karcinom, je podmukla bolest koja često napreduje bez vidljivih simptoma u ranim fazama. Faktori rizika uključuju genetsku predispoziciju, stariju dob, naslednu istoriju, nezdravu ishranu i način života. Dijagnoza se postavlja putem različitih testova a kolinoskopija je ključna za rano oktrivanje i uspešno lečenje.  Terapija zavisi od stadijuma bolesti i može uključivati hirurgiju, hemoterapiju, radioterapiju i ciljane terapije. Prevencija je od suštinskog značaja, uključujući redovne preglede čak i bez simptoma, promenu ishrane i životnih navika kako bi se smanjio rizik od ove ozbiljne bolesti.

Rak debelog creva simptomi

Simptomi raka debelog creva mogu varirati, a njihova prisutnost i ozbiljnost zavise od stadijuma bolesti. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koji se povezuju sa rakom debelog creva:

  • Promene u crevnom navikavanju: To može uključivati prolazak učestalih, tečnih stolica ili zatvor, kao i osećaj nepotpunog pražnjenja creva.
  • Krvarenje iz rektuma: Krvarenje može biti vidljivo u stolicama ili može biti skriveno, što se može otkriti testom na okultno krvarenje u stolicama.
  • Bol u stomaku: Bol može biti konstantan ili se javljati povremeno. Lokacija i jačina boli mogu varirati.
  • Gubitak težine: Neobjašnjiv gubitak težine može biti simptom raka debelog creva.
  • Umor: Pacijenti s rakom debelog creva često osećaju umor koji ne prolazi s odmorom.
  • Anemija: Krvarenje iz tumora u debelom crevu može dovesti do anemije, koja se manifestuje umorom, slabostima i bledilom kože.
  • Promene u izgledu stolice: Promene u obliku i izgledu stolice, kao što su tanke stolice ili prisustvo sluzi, mogu biti simptomi.
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva: Pacijenti često opisuju osećaj da nisu u potpunosti izbacili stolicu nakon pražnjenja creva.

Važno: pomenuti simptomi nisu specifični samo za rak debelog creva i mogu se pojaviti iz drugih razloga kod drugih oboljenja. Međutim, ako primetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako se javljaju često ili se pogoršavaju, važno je da odradite pregled radi dalje dijagnostike i isključivanja ozbiljnijih problema. Rani pregled rektoskopija, kolonoskopija i dijagnoza mogu poboljšati šanse za uspešno lečenje raka debelog creva.

Priprema za rektoskopiju

Priprema pre pregleda rektoskopije veoma je važna kako bi celokupni proces prosao bezbolno i uspešno.

U konsultacijama sa lekarom, pacijent dobija upute o načinu ishrane i dijeti koju mora držati neposredno pre pregleda. A pacijent je u obavezi da lekara obavesti o lekovima i terapiji koju u tom trenutku prima.

Za rektoskopiju veoma je važno da creva pacijenta budu pročišćena, kako bi se osigurala što bolja preglednost i vidljivost, iz tog razloga savet lekara će biti uzimanjem laksativa, posebne dijete ili klistira.

Preporuka je da ne jedete ništa 8 do 12 sati (noć pred tretman) pre zakazanog vremena rektoskopije, uključujući tečnost. Razlog za to je kako bi se osiguralo da creva budu što praznija tokom pregleda.

Moguće je da će vam nakon pregleda biti potrebna pomoć prijatelja ili nekog od članova porodice, naročito jer nije preporučeno upravljanje motornim vozilima, zbog jakog uticaja analgetika i sedativa.

Kako izgleda tok pregleda

Pre nego što medicinsko osoblje otpočne bilo kakvu intervenciju važno je još jednom dobiti potpunu saglasnost pacijenta za početak. Pacijentu će pre intervencije biti dodeljena medicinska haljina i biće zamoljen da se svuče. 

Pacijent će biti postavljen u položaj koji omogućava lak pristup analnom području. Obično će biti postavljen na boku, sa savijenim nogama prema grudima. Ukoliko postoji drugi položaj koji odgovara više i pacijentu i medinskom osoblju, promena je moguća. 

Sledeća faza je uvođenje rektoskopa. Lekar će pažljivo umetnuti rektoskop, koji je tanak i fleksibilan instrument, kroz anus i napredovati prema rektumu. Rektoskop ima svetlosni izvor i kameru na vrhu, što omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost rektuma i debelog creva na ekranu.

Tokom trajanja pregleda, lekar će pažljivo pregledati sluznicu rektuma i debelog creva. Kao što smo već naveli, pregled može otkriti prisustvo polipa, upala, tumora ili drugih abnormalnosti. Ako lekar primeti nepravilnosti, može odlučiti da uzme uzorke tkiva za biopsiju ili, ako su prisutni polipi, da ih ukloni tokom iste procedure.

Šta kada se pregled završi?

Kada pregled bude završen, rektoskop se laganim pokretima ruku izvlači iz rektalnog trakta i anusa a pacijent biva ostavljen da se oporavi. Oporavak je kratak i vrlo brzo ste spremni da nastavite sa daljim aktivnostima. 

Nakon pregleda, lekar će analizirati dobijene podatke i, ako su uzeti uzorci tkiva, rezultate biopsije za koje se može čekati do 5 dana. Pacijent će biti obavešten o nalazima i mogućim daljim koracima, uključujući eventualno lečenje.

Rektoskopija je ključni medicinski pregled koji može igrati ključnu ulogu u očuvanju vašeg zdravlja. Ovaj postupak omogućava lekarima da rano otkriju i dijagnostikuju različite probleme u rektalnom i debelom crevu, uključujući hemoroide, polipe, upale, infekcije i čak rak debelog creva.

Zakažite pregled kako bi otklonili bilo kakve sumnje i dileme koje imate. Redovni pregledi i preventivne procedure poput rektoskopije su ključni za rano otkrivanje i lečenje potencijalnih ozbiljnih problema.

Cene usluga rektoskopije

Rektoskopija cena

– 6000

Rektoskopija u analgosedaciji cena

– 9500

Pogledajte sve cene usluga rektoskopije OVDE

Stručni tim

Doc. dr Bojan Mladenović

gastroenterolog

Doc. dr Mlađan Golubović

anesteziolog

Spec. dr med. Velimir Perić

anesteziolog

Dr Jovanović Nenad

anesteziolog

Dr Lazar Nikolić

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Mihajlović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

Med. sestra Jovana Raketić

medicinska sestra

Med. tehničar Nebojša Filipović

medicinski tehničar