Icon

Vaskularna hirurgija

Vene predstavljaju krvne žile koje prenose krv prema srcu. One čine deo kardiovaskularnog sistema tela i igraju ključnu ulogu u transportu krvi. Postoje različite vrste vena u telu, uključujući: duboke vene, površinske vene, perforantne vene i kapilare.

Venska oboljenja

Venska oboljenja su široko rasprostranjena među ljudima, pojavljuju se u svim klimatskim uslovima i u svim životnim fazama, s tendencijom češće pojave kod žena. Glavni uzroci venskih oboljenja uključuju insuficijenciju venskih ventila i oslabljene zidove vena, ali takođe igraju ulogu i faktori kao što su prekomerna telesna težina, trudnoća i profesionalne aktivnosti koje zahtevaju dugotrajno sedenje ili stajanje. 

Kada govorimo o venskim oboljenjima, postoji niz oboljenja i stanja koja mogu uticati na vene u telu, a tu spadaju:

 • Proširene vene

 • Tromboza površnih vena

 • Tromboza dubokih vena

 • Venski ulkus

 • Periferna arterijska bolest

 • Venska insuficijencija

Za dijagnozu i lečenje ovih venskih oboljenja, važno je potražiti medicinsku pomoć  a na našoj klinici možete obaviti pregled i konsultovati se sa lekarom specijalistom za vaskularne bolesti Asist. dr sci. med. Zoranom Damnjanovićem.

Proširene vene

Varikozitet odnosno proširene vene je pojava koja se manifestuje kao vidljiva proširenja na venama, obično na nogama, koje često formiraju isprepletene obrasce na površini kože. Varikozne vene mogu uzrokovati nelagodnosti poput bolova, otoka, umora i osećaja težine u nogama. U ozbiljnijim slučajevima, mogu dovesti do komplikacija kao što su venski ulkusi ili krvarenja.

Postoje različiti stadijumi ovog oboljanja. Od malih teleangiektazije širine do 1mm, preko izrazito izraženih proširenih vena pa sve do pojave venskih ulkusa.Ukoliko se na vreme ne počne sa lečenjem ove bolesti dolazi do progresivnog napredka bolesti. Zato ne treba čekati nego se javiti lekaru u što ranijoj fazi bolesti.

Proširene vene simptomi

Bol, otok i pigmentacija kože, osećaj težine, napetosti ili nadutosti, osećaj nemirnih nogu, prisustvo noćnih grčeva i svraba. Simptomi se pojačavaju tokom i nakon pasivnog statičkog opterećenja (stajanje), dejstva spoljašnje povišene temperature i menstruacije.

Proširene vene na nogama lečenje

 • medikamentozna terapija

  – upotreba najsavremenijih lekova koji uspešno deluju na ova oboljenja
 • kompresivna terapija

  – medicinski postupak koji uključuje primenu pritiska na površinu tela, obično uz pomoć kompresionih zavoja, čarapa, čarapa za vene ili drugih medicinskih pomagala
 • sklerozantna terapija

  – upotreba injekcionih sklerozantnih sredstava, posebno efikasnih kod rešavanja estetskih problema
 • operacija vena

  – operativno lečenje u skladu sa etiopatogenetskim uzrokom proširenih vena

Tromboza površnih vena

Tromboflebitis

Tromb je polučvrsta masa zaživotno formirana od komponenta krvi, koja nastaje u krvnoj struji srca ili krvnih sudova, a može prouzrokovati lokalni ili regionalni prekid protoka, kao i distalnu embolizaciju sto znači odvanje tromba i dalji put niz krvne sudove.

Tromboza površnih vena manifestuje se kao akutno, bolno zapaljenje površnih, uglavnom proširenih, vena.

Klinička manisfestacija tromboflebitisa javlja se kao ograničeno zapaljenja kože, sa okolnim eritemom i lokalnim edemom. Nakon prvog javljanja, bol tokom narednih nekoliko časova može postati intenzivan i širiti se duž celog zapaljenog venskog segmenta.

Tromboflebitis glavne safenske vene u natkolenom segmentu predstavlja jako ozbiljno stanje koje može dovesti do proksimalne propagacije tromba i dalje embolizacije. Ovakvo stanje može dovesti do tromboze dubokih vena i dalje plućne embolizacije.

Zato se kod pojave opisanih simptoma hitno treba javiti lekaru:

Lečenja tromboze površnih vena

 • medikamentozna terapija
  – upotreba lekova koji sprećavaju dodatno stavaranje trombova ilekova koji sprečavaju ponovnu pojavu trombova u kasnijem lečenju
 • kompresivna terapija
  – upotreba elastičnih kompresionih zavoja, čarapa, čarapa za vene ili drugih pomagala
 • upotreba krema i gelova sa venoprotektivnim supstancama za lokalnu primenu
 • operacija vena

Tromboza dubokih vena

Flebotromboza

Flebotromboza ili  tromboza dubokih vena opisuje stanje kod kog postoji formiranje tromba u dubokim venama, najčešće je to tromb u nozi.

Tromb u nozi

Predstavlja stanje u kojem se formira krvni ugrušak (tromb) u dubokim venama donjih ekstremiteta, kao što su noge. Ovo stanje može biti ozbiljno, jer taj tromb može blokirati normalan protok krvi u venama, uzrokujući otok, bol i nelagodnost u nozi.

Najčašći faktora rizika koji utiču na nastanak tromboze dubokih vena su: hronična oboljenja, operativno lečenje, ranije tromboze dubokih vena, imobilnost, maligna oboljenja i hematološki poremećaji.

Tromboflebitis simptomi

Bol, otok, zapaljenja perivaskularnih tkiva, osećaj težine i napetosti a u uznapredovalim stadijumima bela ili modra prebojenost kože. Tromboza dubokih vena prestavlja izuzetno opasno oboljenje jer se u 55-75% slučajeva javlja bez ikakvih simptoma.

Ako se ne prepozna i adekvatno leči tromboza dubokih vena meže dovesti do fatalnih komplikacijha u vidu plućne embolije i pojava vensake gangrene!

Tromboza dubokih vena lecenje

 • medikamentozna terapiju
  – upotreba terapije lekovima koji sprečavaja ponovnu pojavu trombova i mogućnost nastanka embolizacije i fatalnih komplikacija
 • kompresivna terapija
  – primena na mestima oboljenja kompresionih zavoja, čarapa, čarapa za vene ili drugih medicinskih omagala
 • trombolizna terapiju
  – upotreba medicinskih srestava koji razgađuju tromb
 • operacija vena

Venski ulkus

Venski ulkusi predstavljaju rane na potkolenici koje traju najmanje 6 nedelja. Ulcus cruris venosum na latinskom je značenje za otvorene rane koje se obično javljaju na donjem delu noge i povezane su sa venskom insuficijencijom. Ovi ulkusi mogu biti teški za lečenje i zahtevaju pažljivu negu.

Ovo oboljenje pored uticaja na zdravlje značajno utiče na smanjenje kvaliteta života. Terapija venskih ulceracija je kompleksna i se odredjuje se na osnovu: uzroka, kliničke slike, pratećih oboljenja i ekonomskih i medicinskih mogućnosti za postavljanje dijagnoze i primenu terapije.

Cilj terapije je potpuno obnavljenje tkivnog defekta i sprečavanje povratka ulceracija.

Venski ulkus lečenje

 • lokalne toalete rane, adekvatna nega rane uz primenu savremenih obloga,
 • medikamentozne terapije, primena adekvatnih medikamenata koji dokazano pospešuju zarastanje rana,
 • hirurške terapije, uklanjanje etiopatogenetskog mehanizma koji dovodi do pojave rana operativnim putem,
 • fizikalne terapije, upotrebom adekvatnih rehabililitacionih metoda.

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest predstavlja oboljenje u kojem su arterije koje snabdevaju krv mišićima i tkivima van srca sužene ili blokirane. Ova suženje i blokade u arterijama najčešće se javljaju u arterijama nogu, ali neretko mogu zahvatiti i arterije drugih delova tela, kao što su ruke, stomak ili bokovi.

Periferna arterijska bolest obično nastaje usled ateroskleroze, procesa u kojem se masne naslage gomilaju unutar arterija, što ograničava protok krvi. Ovo može izazvati simptome kao što su bol u nogama prilikom hodanja (poznata kao klaudikacija), osećaj hladnoće u nogama, trnjenje nogu ili slabost.

Takođe, prisutno je povećanje rizika od ozbiljnih komplikacija kao što su gangrena (umiranje tkiva), otvoreni čirevi i infekcije. U težim slučajevima, može doći do amputacije zahvaćenih ekstremiteta.

Periferna arterijska bolest lečenje

Lečenje uključuje promene u načinu života, kao što su prestanak pušenja, zdrava ishrana i fizička aktivnost. Lekovi se takođe mogu koristiti za kontrolu faktora rizika kao što su visok krvni pritisak i nivo holesterola. U nekim slučajevima, intervencije kao što su angioplastika (širenje suženih arterija balonom) ili hirurška rekonstrukcija arterija mogu biti potrebne. Lečenje zahteva praćenje i saradnju sa lekarom kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

Venska insuficijencija

Venska insuficijencija znači da vene u vašim nogama ne rade kako treba. Obično, vene imaju ventile, poput malih vrata, koji pomažu krvi da ide samo prema srcu i da se ne vraća nazad. Ali, ako ti ventili ne funkcionišu dobro, krv može da stoji i da se nakuplja u nogama.

Kako to može da se oseća? Možete imati osećaj oticanja, težine i umora u nogama. Takođe, možete primetiti proširene vene na površini kože, one izgledaju kao natečene i isprepletene žice. U ozbiljnijim slučajevima, mogu se pojaviti otvorene rane na koži nogu  i to je znak da je cirkulacija ozbiljno narušena.

Venska insuficijencija lečenje

Kako se leči? Promene u načinu života kao što su više kretanja, nošenje specijalnih čarapa koje pritiskaju noge (kompresione čarape) i podizanje nogu mogu da pomognu cirkulaciju. Ponekad, lekovi se koriste za olakšavanje simptoma. U težim slučajevima, hirurški tretmani mogu da budu potrebni kako bi se popravila cirkulacija i rešili ozbiljni problemi. Ako primetite simptome venske insuficijencije, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i plan za lečenje.

Zakazivanjem pregleda u našoj ordinaciji možete dobiti odgovarajuću dijagnozu i plan lečenja. Naš tim na čelu sa Asist. dr sci. med. Zoranom Damnjanovićem, postaraće se da pregled prođe potpuno bezbolno uz garancije da ćete dobiti preciznu i tačnu analizu trenutnog stanja bolesti. Vaše zdravlje je važno, stoga ne čekajte – pozovite nas kako biste započeli put ka boljem stanju i kvalitetu života.

Cene usluga vaskularne hirurgije

Pregled vaskularnog hirurga

– 5000

Kontrolni pregled vaskularnog hirurga

– 2500

Previjanje rane

– 2900

Skidanje konaca

– 2750

Sklerozacija vena cena

– 5650

Pogledajte sve cene usluga vaskularne hirurgije OVDE

Stručni tim

Asist. dr sci. med. Zoran Damnjanović

vaskularni hirurg

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Mihajlović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

Med. sestra Jovana Raketić

medicinska sestra