Icon

Hematologija

Hematologija predstavlja izuzetno važnu granu medicinske nauke. Ova specijalnost posvećena je proučavanju krvi, krvotvornih organa i svih poremećaja povezanih s ovim vitalnim tečnostima i tkivima.

Uprošćeno za svačije razumevanje, krv možete zamisliti kao univerzalnog prenosnika u vašem telu. Ona nosi kiseonik, koji vam je potreban da dišete i da ćelije dobiju energiju. Kao glavni prenosnik krvi ističe se hemoglobin. Hemoglobin je glavni sastojak crvenih krvnih zrnca, on je poput magneta za kiseonik. Kada krv prolazi kroz pluća, crvena krvna zrnca se “napune” kiseonikom, kao da su se napunila gorivom. Zatim, ta “goriva” putuju kroz krvotok do svih ćelija u telu kojima je potreban kiseonik. Krv takođe prenosi hranljive materije koje su neophodne za rast i oporavak, kao što su vitamini i minerali. 

Ali krv nije samo prenosnik, ona je i čistač organizma. Kroz nju se eliminišu toksini i otpadne materije koje se stvaraju tokom procesa metabolizma. Nezanemarljivo je pomenuti da krv igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Ona takođe sadrži bela krvna zrnca koja su vojnici vašeg tela, braneći vas od bakterija, virusa i drugih opasnih mikroorganizama.

Hematolog – ko je i šta leči

Hematolozi su medicinski stručnjaci koji se bave bolestima krvi i krvotvornih organa. Njihova uloga obuhvata dijagnozu i lečenje problema kao što su anemija, leukemija i drugi hematološki poremećaji. Takođe prate terapije, pružaju savete o prevenciji i riziku od ovih bolesti, njihova uloga je ključna za dijagnostikovanje i lečenje bolesti koje mogu uticati na krv, čineći ih pravim herojima zdravlja.

Kako izgleda pregled kod hematologa

Kao i kod svakog drugog specijaliste, pregled kod hematologa počinje sa anamnezom, gde će lekar sa vama detaljno razgovarati o tegobama koje osećate, istoriji bolesti, kao i genetskim predispozicijama za razvijanje individualnih bolesti. 

Hematolog će u većini slučajeva naručiti laboratorijske testove krvi kako bi dobili preciznije informacije o vašem stanju. Ovi testovi uključuju kompletnu krvnu sliku, testove koagulacije krvi i druge specifične testove zavisno o sumnjama ili simptomima.

Pregled kod hematologa nije isti za svakog pacijenta. Može se razlikovati u zavisnosti od potreba pacijenata i specifičnih stanja u koijma se nalaze. Važno je biti otvoren sa lekarom i razgovarati bez ustručavanja o simptomima i postavljati pitanja kako biste bolje razumeli svoje zdravstveno stanje i plan lečenja.

Kompletna krvna slika obuhvata

Kompletna krvna slika je osnovni laboratorijski nalaz koji pruža informacije o različitim komponentama krvi. Ovaj test se sastoji iz sledećih parametra:

 • Eritrociti (crvena krvna zrnca) – RBC

  Meri broj crvenih krvnih zrnaca u jedinici volumena krvi. Eritrociti su ključni za prenos kiseonika u telu, i njihov broj je važan pokazatelj zdravlja krvi i sposobnosti tela da prenese kiseonik do ćelija. Oznaka na nalazu krvne slike za eritrocitete je RBC, što na engleskom znači “Red Blood Cells”.
 • Hemoglobin – Hb

  Meri koncentraciju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji nosi kiseonik. To je ključni pokazatelj sposobnosti krvi da prenese kiseonik.Oznaka u rezultatima krvene slike je Hb.
 • Hematokrit – Hct

  Meri procenat volumena krvi koji čine crvena krvna zrnca. Takođe pomaže u proceni sposobnosti krvi da nosi kiseonik. Oznaka u krvoj slici je Hct. Rezultati se obično izražavaju kao procenat (%). Na primer, “Hematokrit: 40%” znači da 40% zapremine krvi čine crvena krvna zrnca.
 • Leukociti (bela krvna zrnca) – WBC

  Meri broj belih krvnih zrnaca u krvi. To je indikator prisustva infekcija, inflamacije ili drugih bolesti. Oznaka u analizi rezultata krvne slike je pod slovima WBC što znači “White Blood Cells”.
 • Trombociti (krvne pločice) – PLT

  Meri broj trombocita u krvi. Trombociti su važni za proces zgrušavanja krvi i sprečavanje krvarenja. Oznaka u krvoj slici je PLT što predstavlja Platelets. Merenje broja trombocita pomaže u proceni sposobnosti tela da formira krvne ugruške i reaguje na povrede kako bi se zaustavilo krvarenje. Kompletna krvna slika je koristan test koji pomaže u dijagnozi različitih stanja, uključujući anemiju, infekcije, poremećaje koagulacije krvi i druge hematološke probleme. Rezultati ovog testa često se upoređuju sa referentnim vrednostima kako bi se ocenilo da li postoje odstupanja ili nepravilnosti u sastavu krvi. Osim navedenih parametra, moguće je pratiti i saznati vrednosti i drugih faktora koji su važni za organizam.

Šta spada u biohemijske analize krvi

Biohemijske analize krvi obuhvataju raznovrsne testove koji otkrivaju hemijski sastav krvi i funkciju različitih organa i sistema u telu. Ovi testovi pružaju informacije o brojnim komponentama krvi i hemijskim procesima u organizmu, omogućavajući lekarima da procene zdravlje i funkcionisanje tela. Neki od parametara koji se analiziraju u okviru biohemijskih analiza uključuju:

 • Glukoza: Meri nivo šećera u krvi i pomaže u dijagnozi dijabetesa i praćenju nivoa šećera.
 • Elektroliti: Uključuju natrijum, kalijum i hlorid i prate ravnotežu elektrolita u organizmu.
 • Urea i kreatinin: Meri nivoe otpadnih produkata metabolizma i pomaže u proceni funkcije bubrega.
 • Alanin aminotransferaza (ALT) i aspartat aminotransferaza (AST): Ovi enzimi prate funkciju jetre i dijagnozu oboljenja jetre.
 • Bilirubin: Meri nivo bilirubina u krvi i pomaže u proceni funkcije jetre i oceni stanja poput žutice.
 • Proteini u krvi: Uključuju ukupne proteine, albumin i globuline, i pružaju informacije o statusu ishrane i funkciji jetre.
 • Holesterol: Meri nivoe “dobrog” HDL i “lošeg” LDL holesterola i rizik od srčanih bolesti.
  Dobri holesterol (HDL) je koristan za organizam jer pomaže u uklanjanju viška lošeg holesterola iz arterija, dok loš holesterol (LDL) može se nakupljati na zidovima arterija, povećavajući rizik od srčanih bolesti.
 • Trigliceridi: Meri nivoe masti u krvi i pomaže u proceni rizika od srčanih bolesti.
 • Enzimi srčanih mišića: Uključuju kreatin kinazu (CK), troponin i druge, i koriste se za dijagnozu srčanih oboljenja.
 • Funkcija štitne žlezde: Merenje nivoa hormona štitne žlezde (T3, T4 i TSH) pomaže u dijagnozi poremećaja štitne žlezde.

Najčešće bolesti krvi

Nakon anamneze, fizičkog pregleda, analiza krvne slike i biohemijskih analiza, hematolog može ustanoviti tačne probleme i oboljenja koja su prisutna u krvi pacijenta. U neka od najčešćih bolesti sa kojima se hematolozi susreću spadaju:

 • Anemija

  Predstavlja stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca ili smanjenog nivoa hemoglobina u krvi, što može rezultirati umorom, bledilom i nedostatkom kiseonika u telu.
 • Leukemija

  Ovo je oblik malignog oboljenja krvi koji utiče na bela krvna zrnca, dovodeći do nekontrolisanog rasta i širenja ovih ćelija u koštanoj srži.
 • Limfom

  Limfomi su maligne promene limfocita, vrste belih krvnih zrnaca, i uključuju Hodžkinov limfom i ne-Hodžkinove limfome.
 • Trombocitopenija

  Ovo stanje karakteriše smanjen broj trombocita, što može povećati rizik od krvarenja.
 • Multipli mijelom

  Mijelom je rak plazma ćelija, a obično utiče na koštanu srž.
 • Talasemije

  Talasemije su genetski poremećaji koji utiču na produkciju hemoglobina i mogu dovesti do anemije.
 • Hemofilija

  Ovo je genetski poremećaj koji ometa proces zgrušavanja krvi, često rezultirajući produženim krvarenjima.

Ovo su samo neki od najčešćih hematoloških oboljenja, a postoji mnogo drugih poremećaja i bolesti koje utiču na krv i krvotvorne organe. Dijagnoza i lečenje ovih stanja često zahtevaju saradnju hematologa i drugih stručnjaka za pružanje odgovarajuće nege pacijentima.

Nakon što ste upoznati s nekim od najčešćih hematoloških oboljenja i shvatili koliko je važno očuvati zdravlje vaših krvotvornih organa, sada je pravo vreme da se pozabavite sopstvenim zdravljem. Zakazivanje pregleda kod hematologa je korak ka brzoj dijagnozi i adekvatnom lečenju.

Cene hematoloških usluga

NAZIV

– CENA

Pogledajte sve cene hematoloških usluga OVDE