Icon

Kardiologija kod sportista

Sportska kardiologija je relativno mlada grana medicine koja se bavi proučavanjem srčanih problema i rizika povezanih sa sportskim aktivnostima. 

Kardiologija kod sportista postoji kao disciplina mnogo pre nego što su mladi sportisti počeli da doživljavaju srčane udare na terenima i van njega. Međutim, incidenti sa srčanim udarima tokom sportskih aktivnosti, posebno kod mlađe populacije, privukli su pažnju javnosti i medicinske zajednice.

Neki od tragičnih slučajva koji su zadesili svetski sport su smrt američkog košarkaša Hanka Gathersa, koji preminuo je od srčanog udara tokom utakmice 1990. godine. Osim njega, kapiten španskog fudbalskog kluba Espanyol, Dani Jarque, preminuo je od srčanog udara 2009. godine tokom pripremnog kampa. 

Postoji još dosta primera, ali svakako jedan od najskorijih je slučaj kapitena danske fudbalske reprezentacije, Kristijana Eriksena koji je kolabirao na terenu tokom utakmice između Danske i Finske u junu 2021. godine. Kasnije je potvrđeno da je doživeo srčani zastoj i samo brza i efikasna medicinska intervencija na terenu sprečila da je se dogodi još jedna tragedija.

Nakon ovog incidenta, FIFA i druge sportske organizacije su razmotrile i modifikovale svoje smernice i protokole za brigu o srčanom zdravlju sportista.

Ozbiljni srčani problemi se neretko javljaju kod sportista, posebno onih koji se bave ekstremnim sportovima ili profesionalnim sportom. Često, problemi koji budu uočeni kod sportista a vezani su za srčane anomalije, znače i kraj njihove profesionalne karijere.

Kako bi preventivno otkrili potencijane rizike i identifikovale srčane abnormalnosti naš tim na čelu sa Spec. dr med. Predrag Nikolićem posvećen je redovnim kontroloma i preventivnim pregledima mladih sportista ali i dijagnostici i praćenju bolesti.

Usluge sportske kardiologije

Sveobuhvatan pregled kardio vaskularnog sistema obuhvata niz metoda i testova, uključujući kardiološki pregled, elektrokardiogram (EKG), ehokardiografski pregled, test opterećenja tela, stresni ehokardiogram i kontinuirani dinamički elektrokardiogram (Holter monitoring) u trajanju od 24 do 96 sati.

Kompletna morfološka i funkcionalna procena kardiovaskularnog sistema jednog sportiste obuhvata:

  • Uvid i procena svih morfoloških struktura srca.
  • Procena funkcionalnog kapaciteta kardiovaskularnog sistema.
  • Procena bavljenja individualnim i timskim oblicima sportskih aktivnosti.
  • Određivanje modaliteta sportske aktivnosti.
  • Bavljenje statičkim i dinamičkim sportskim aktivnostina.
  • Procena bezbednog nivoa rekreativnih sportskih aktivnosti.
  • Procena individualnih, timskih, kao i rekreativnih takmičarskih sportskih aktivnosti kod osoba sa komorbiditetima (pridruženih bolesti)

Ne zaboravite na vaše srce jer je ono ključ vašeg uspeha. Zakažite pregeld kod sportskog kardiologa i čuvajte sebe, svoje porodice i svoj tim.

Cene usluga

Kardioloski pregled cena

– 4000

Kardiološki pregled sa monitoringom EKG

– 4000

Ultrazvuk srca cena

– 3500

Eho stres cena

– 7500

Holter ekg 24h cena

– 3500

Holter ekg 48h cena

– 5500

Telemetrijski EKG cena

– 3000

Test opterecenja cena

– 3800

Pogledajte sve cene kardioloških usluga OVDE

Stručni tim

Spec. dr med. Predrag Nikolić

internista kardiolog

Prim. dr spec. med. Jozef Glasnović

internista kardiolog

Spec. dr med. Nemanja Nikolić

internista kardiolog

Spec. dr med. Marija Marinković

internista kardiolog - pulmolog