Icon

Nefrologija

Nefrologija je medicinska specijalnost koja se bavi proučavanjem, dijagnozom i lečenjem bolesti i poremećaja povezanih s bubrezima. 

Bubrezi su vitalni organi koji čiste krv, održavaju ravnotežu elektrolita, regulišu krvni pritisak i uklanjaju otrove iz tela. Osim toga, bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju normalne kiselosti krvi. Njihova sveobuhvatna funkcija čini ih esencijalnim za opšte zdravlje i dobrobit organizma.

nefrologija bolesti bubrega

Nefrolog

Nefrolozi se bave dijagnozom i lečenjem stanja kao što su hronična bolest bubrega, pesak i kamen u bubregu, akutna bubrežna insuficijencija, upale bubrega, hipertenzija i druge bolesti povezane s bubrezima. Njihova uloga je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja i funkcije bubrega kod pacijenata.

Razlika izmedju urologa i nefrologa

Nefrolozi i urolozi često sarađuju kada su problemi bubrega povezani s problemima urogenitalnog sistema, kako bi pružili najbolju moguću negu pacijentima, ipak njihove specijalnost su evidentne. 

Nefrolog je medicinski specijalista koji se bavi proučavanjem, dijagnozom i lečenjem bolesti i poremećaja bubrega. Njegova uloga usmerena je na funkciju samih bubrega i njihove sposobnosti za filtraciju krvi, regulaciju elektrolita i održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu.

S druge strane, urolog je specijalista koji se bavi dijagnozom i lečenjem problema urogenitalnog sistema, što uključuje bubrege, bešiku, uretre i genitalije. Dok se nefrolozi fokusiraju na funkcionalne aspekte bubrega, urolozi se bave širom lepezom problema, uključujući i hirurške intervencije kao što su operacije bubrega, prostate ili mokraćnog sistema.
Više o uslugama urologije možete pročitati ovde.

Bolesti bubrega

Bolesti bubrega su česte i sreću se kod muškaraca i žena svih uzrasta. Neki problemi bubrega, poput manjih infekcija ili kamenaca, često se uspešno leče. Međutim, ozbiljnije bolesti, zahtevaju kompleksan tretman i praćenje pod medicinskim nadzorom. Prevencija, putem zdravih navika i redovnih medicinskih pregleda, može pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega. 

Evo nekih od najčešćih oboljenja:

 • Hronična bolest bubrega

  Važi za rogresivno oštećenje bubrega koje se razvija tokom vremena. Može biti uzrokovano visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, infekcijama ili drugim faktorima.
 • Akutna bolest bubrega

  Nagli gubitak funkcije bubrega, obično izazvan ozbiljnim medicinskim stanjima kao što su dehidratacija, povrede ili upale.
 • Infekcije bubrega

  Uključujući pielonefritis, bakterijsku infekciju bubrega koja može biti bolna i zahtevati lečenje antibioticima.
 • Kamen u bubregu

  Jedna od najpoznatijih i najčešćih bolesti bubrega su zapravo tvrde mase mineralnih naslaga koje se formiraju u bubrezima. Mogu uzrokovati jake bolove prilikom izlučivanja.
 • Ciste na bubrezima

  Ciste na bubrezima su mali, tečno ispunjeni mehurići koji se formiraju unutar bubrega. Ovi mehurići su obično ispunjeni prozirnom tečnošću i imaju okrugli ili ovalni oblik.
 • Upala bubrega

  Glomerulonefritis na latinskom, a u prevodu upala glomerula, malih filtera u bubrezima, koja može dovesti do oštećenja bubrega.
 • Proširenje bubrega

  Hidronefroza ili proširenje bubrega usled začepljenja mokraćnog trakta, što može biti uzrokovano kamenjem, tumorima ili drugim uzrocima.
 • Bubrežna insuficijencija

  Stanje u kojem bubrezi ne obavljaju svoju funkciju u dovoljnoj meri. Postoje akutna i hronična bubrežna insuficijencija.
 • Rak bubrega

  Karcinom bubrega važi za ozbiljan oblik raka i zahteva ozbiljne medicinske tretmane i terapije.

Kako bole bubrezi simptomi

Problemi s bubrezima često ne pokazuju simptome u početnim fazama, ali kad se pojave, mogu se manifestovati kao bol u donjem delu leđa, promene u mokrenju, oticanje, umor, gubitak apetita, mučnina i promene u mokraći. Važno je naglasiti da ovi simptomi nisu specifični samo za bubrege i da mogu biti povezani s drugim zdravstvenim problemima, ali ukoliko se manifestuju istovremeno ili se može uočiti obrazac ponavljanja vreme je za posetu nefrologu kako biste dobili pravilnu dijagnozu i lečenje.

Pesak u bubregu

Pesak u bubregu, poznat i kao bubrežni kamenci ili bubrežni kamenčići, su mali čvrsti čvorovi koji se formiraju u bubrezima. Ovi kamenčići se mogu sastojati od različitih materijala, kao što su minerali i soli, i mogu uzrokovati nelagodnost ili bol kada se kreću kroz urinarne puteve. Simptomi peska u bubregu mogu uključivati bol u donjem delu leđa ili stomaku, često praćen mučninom, povraćanjem ili krvlju u urinu. Većina peska u bubregu se spontano izbaci iz tela kroz mokraćne puteve, dok veći kamenci mogu zahtevati medicinsku intervenciju, kao što su tretmani litotripsije ili hirurško uklanjanje. Važno je pravilno se hraniti, unositi dovoljno tečnosti i pratiti savete lekara kako bi se smanjio rizik od nastanka ovih neprijatnih problema.

Bubrežna insufijencija

Bubrežna insuficijencija, često nazvana i bubrežna slabost, predstavlja ozbiljno stanje gde bubrezi ne obavljaju svoju normalnu funkciju filtracije krvi i eliminacije otpadnih materija iz tela. Ovo stanje može biti akutno ili hronično, i često je rezultat drugih oboljenja ili faktora kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, upale bubrega ili genetske predispozicije.

Simptomi bubrežne insuficijencije mogu uključivati umor, oticanje, promene u mokrenju, gubitak apetita, mučninu i smanjenje koncentracije. Lečenje bubrežne insuficijencije može obuhvatiti dijalizu, transplantaciju bubrega ili lekove, u zavisnosti od ozbiljnosti stanja.

Važno je redovno pratiti svoje zdravlje i kontrolisati faktore rizika kako biste smanjili šanse za razvoj bubrežne insuficijencije.

Dijaliza bubrega

Dijaliza bubrega je medicinski postupak koji se koristi kada bubrezi ne funkcionišu dovoljno dobro da izbace otpadne proizvode i višak tečnosti iz tela. Tokom dijalize, krv se iz tela pacijenta preusmerava kroz posebnu mašinu(dijalizni aparat) koja obavlja funkciju filtriranja krvi i uklanjanja viška otpadnih materija. Postupak se obavlja redovno, obično nekoliko puta nedeljno, kako bi se održala ravnoteža elektrolita i eliminisali toksini iz tela.

Dijaliza je često neophodna za pacijente s hroničnom bolešću bubrega ili akutnim problemima s bubrezima. Postupak može biti zamoran i zahtevan, ali omogućava pacijentima da ostanu živi i relativno zdravi, iako im bubrezi ne rade kako treba. 

Ako primetite bilo koji od simptoma ili imate zabrinutosti u vezi sa zdravljem vaših bubrega, ne ustručavajte se da zakažete pregled kod nefrologa. Rana dijagnoza i tretman su ključni za očuvanje zdravlja vaših bubrega. Vaši bubregu igraju vitalnu ulogu u vašem opštem zdravlju, i važno je brinuti se o njima.

Cene nefroloških usluga

Pregled nefrologa

– 5000

Kontrolni pregled nefrologa u 14 dana

– 3000

Ultrazvuk urotrakta/bubrega

– 3500

Ultrazvuk abdomena

– 3500

Kućna poseta nefrologa

– 7000

Pogledajte sve cene nefroloških usluga OVDE

Stručni tim

Spec. dr. med. Emina Kostić

Nefrolog