Icon

Urologija

Urologija je izuzetno važna grana medicine i predstavlja specijalističku disciplinu posvećenu dijagnozi i lečenju oboljenja urinarnih organa, što uključuje bubreg, uretere, mokraćnu bešiku i uretru, kao i genitalnih organa muškarca, uključujući penis, testise, epididime i prostatu.

U većini slučajeva, kod urologa se najčešće javljaju muškarci sa udelom od 60% od ukupnog broja upita, dok procenat žena iznosi oko 40%. Pacijenti se najčešće obraćaju urologu zbog različitih problema, a među najčešćim razlozima su infekcije mokraćnih puteva, upala bešike, prisustvo kamena u bubregu ili mokraćnim putevima, nevoljno mokrenje,  kao i oboljenja prostate. Nažalost, vrlo često iza nekih simptoma mogu se kriti ozbiljna maligna oboljenja urogenitalnog trakta.

Rana i precizna dijagnoza od suštinskog je značaja jer olakšava lečenje i sprečava potencijalne komplikacije, kako kod benignih oboljenja poput infekcija, kamena ili benignog uvećanja prostate, tako i kod malignih oboljenja. U slučaju malignih bolesti, rano otkrivanje obično omogućava efikasnije i uspešnije lečenje.

UROLOŠKI PREGLED

Urolog, odnosno specijalista za urogenitalne bolesti obavlja pregled tako što se fokusira na procenu i dijagnostikovanje problema urogenitalnog sistema kod pacijenata. Evo šta sve može biti deo pregleda:

 • Cistoskopija

 • Pregled prostate

 • Ultrazvuk prostate

 • Ultrazvuk mokraćne bešike

 • Ultrazvuk testisa

 • Rektalni pregled prostate

KADA SE TREBA JAVITI UROLOGU

Javiti se urologu ili bilo kom drugom medicinskom stručnjaku kad primetite simptome ili probleme vezane za urinarni ili reproduktivni sistem od izuzetnog je značaja. Međutim, često se dešava da muškarci oklevaju ili odlažu odlazak lekaru iz različitih razloga koji mogu biti: stid, strah od dijagnoze, nepoznavanje simptoma ili jednostavno zanemarivanje zdravlja.

Kao i kod drugih bolesti, veoma je važno ustanoviti problem na vreme, jer je verovatnoća izlečenja znatno veća ukoliko se reaguje pravovremeno. 

Neki od simptoma uključuju:

Krv u mokraći

Prisustvo hematurije, odnosno krvi u mokraći, predstavlja ozbiljan simptom koji izaziva zabrinutost kod pacijenta i u većini slučajeva izaziva hitnu reakciju i odlazak kod urologa. Ovaj simptom može ukazivati na različite patološke procese unutar urinarnog sistema, uključujući promene u mokraćnoj bešici, bubrežne bolesti, prisustvo kamena u mokraćnim putevima ili upalu mokraćne bešike, češće zapaženu kod ženske populacije.

Bolovi u bubregu

Na ultrazvučnom pregledu bubrega, čest nalaz je pesak u bubregu, što se često smatra prethodnikom formiranja kamena u bubregu. Kamena bolest bubrega ili mokraćnih kanala karakterišu akutni, jaki bolovi u predelu slabina ili oštri, probadajući bolovi, praćeni pojavom krvi u urinu.

​​Važno je istaći da zanemarivanje kamena u bubregu može imati ozbiljne posledice po zdravlje bubrega. Zadržavanje kamena u bubregu ili mokraćnom kanalu može izazvati ozbiljne zastojne promene u funkciji bubrega, što može brzo dovesti do gubitka bubrežne funkcije i ozbiljnih komplikacija

Nevoljno mokrenje

Problemi sa nevoljnim mokrenjem, poznati i kao urinarna inkontinencija, posebno su česti kod žena u kasnijem životnom dobu. Ovaj problem može obuhvatiti različite vrste inkontinencije, uključujući stresnu inkontinenciju, koja se često manifestuje kao nevoljno mokrenje pri kašljanju, kijanju, naprezanju ili tokom fizičkog napora.

Stresna inkontinencija predstavlja ozbiljan problem za mnoge žene i može značajno uticati na njihovu kvalitetu života. Međutim, važno je napomenuti da postoje savremeni lekovi i terapije koje su namenjene ublažavanju ovih tegoba i poboljšanju kontrole mokrenja.

Urinarna infekcija

Upala bešike, poznate kao cistitis, često izazivaju karakteristične simptome koji uključuju učestalo, bolno mokrenje i osećaj pečenja tokom mokrenja. Međutim, važno je napomenuti da prisustvo bakterija u mokraći nekada može proći bez vidljivih simptoma, što se naziva i asimptomatska bakteriurija.

U slučajevima infekcija mokraćne bešike, ključno je brzo prepoznavanje simptoma i pravilna dijagnoza. Lečenje se obično sprovodi antibioticima kako bi se eliminisale bakterije iz urinarnog trakta. Pored toga, važno je identifikovati uzrok infekcije, kao što su promene u higijeni, seksualne aktivnosti, ili druge predisponirajuće faktore, kako bi se smanjio rizik od ponovnih infekcija.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija odnosno impotencija, je medicinski termin koji se koristi za opisivanje problema s postizanjem ili održavanjem erekcije dovoljno dugo da bi se omogućio zadovoljavajući seksualni odnos. Ova pojava može biti privremena ili trajna i može se javiti iz različitih razloga. Najčešće dolazi kod muškaraca u starijem životnom dobu, ali zbog ubrzanog ritma života, stresa, anksioznosti i nezdravih životnih navika javlja se i kod mlađe populacije. 

Lečenje erektilne disfunkcije zavisi od uzroka i može uključivati promene u načinu života, psihoterapiju, lekove ili hirurške procedure. Važno je konsultovati se s urologom kako bi se utvrdio uzrok erektilne disfunkcije i izabrao najbolji tretman za svakog pojedinačnog pacijenta. Rana dijagnoza i adekvatan tretman često omogućavaju povratak normalnog seksualnog života.

Sterilitet

Sterilitet predstavlja nemogućnost začeća ili očekivanja trudnoće nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa. Pod bračnim sterilitetom podrazumevamo par koji na kraju svog reproduktivnog zivota nije ostvario željeno začeće.

Uzroci steriliteta mogu biti raznovrsni, uključujući:

 • Probleme s ovulacijom kod žena
 • Probleme s jajovodima
 • Probleme sa spermiogramom kod muškaraca
 • Hirurške faktori
 • Starost
 • Infekcije i bolesti

Infertilitet

Za razliku od steriliteta, koji je trajno stanje, infertilitet je najčešće prolazno stanje i o njemu govorimo ukoliko do trudnoće ne dođe posle godinu dana odnosa bez kontracepcije. Muški faktor je prisutan kod oko 50% parova sa bračnim infertilitetom. Stavovi o lečenju su revidirani, tako da je danas stav da sa ispitivanjem muškarca treba početi čim bračni par počne da se oseća kao infertilan.


U Poliklinici Dr. Nikolić, zajedno sa svojim timom eksperata u oblasti urologije, posvećeni smo rešavanju ovih izazova i pružanju vrhunske zdravstvene zaštite. Naša poliklinika godišnje usluži  veliki broj pacijenata, sa posebnim naglaskom na oblasti urologije, gde se brinemo o zdravlju muškaraca i žena. Vaša sigurnost i dobrobit su naš prioritet, i trudimo se da svakom pacijentu pružimo najbolju moguću negu i podršku u očuvanju zdravlja urinarnih i reproduktivnih sistema.

Cene uroloških usluga

Pregled urologa cena

– 5000

Ultrazvuk prostate

– 3500

Rektalni pregled prostate cena

– 1500

Ultrazvuk testisa

– 3500

Ultrazvuk penisa

– 3500

Pogledajte sve cene uroloških usluga OVDE

Stručni tim

Dr sci. med Slađana Živković

urolog