Icon

Nutritivni Centar 

Osnovni ciljevi nutritivnog centra

Već više od jedne decenije, Nutritivni centar poliklinike Dr Nikolić posvećeno brine o celekopunom zdravlju i telesnoj težini naših pacijenata. Naš glavni cilj je da podstičemo poboljšanje opšteg zdravlja naših klijenata.

To znači postizanje i održavanje zdrave telesne težine, kontrolu specifičnih zdravstvenih stanja (npr. dijabetes, visok krvni pritisak), pravilnu ishranu u skladu sa individualnim potrebama, edukacija o zdravoj ishrani.

Evo koji su osnovi ciljevi rada našeg nutritivnog centra:

1. Suzbijanje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

2. Lečenje gojaznosti

3. Lečenje pacijenata koji boluju od dijabetesa, insulinske rezistencije, hipertenzije, hiperlipidemije, metaboličkog sindroma.

4. Lečenje pacijenata koji imaju poremećaj u radu štitaste žlezde: hipotireoza, hipertireoza, Hašimoto sindrom.

Šta možete da očekujete od lekara

Fokusirani na fiziološke i biohemijske procese u organizmu, rešavanjem bazalnog metabolizma i metaboličkih procesa, dobrom organizacijom dana u smislu broja obroka, razmaka izneđu obroka, kombinacija namernica tokom i između obroka, izbacivanjem namernica na koje pacijent ima intoleranciju, savetovanjem za prihvatljivu fizičku aktivnost, postižemo ciljne rezultate kao trajno održive.

Kroz individualizovan pristup i stručnost našeg tima, ostvarili smo značajne uspehe u postizanju optimalnog zdravlja i telesne mase za sve one koji su se obratili našem centru.

Naš tim čine iskusni specijalisti iz oblasti interne medicine koji se bave lečenjem najtežih bolesti iz oblasti kardiovaskularne medicine, posledica dijabetesa i metaboličkih problema, pulmoloških problema. 

Osnovni zajednički cilj lekara koji su formirali nutritivni centar pre desetak godina bila je suzbijanje faktora rizika kako pacijenti ne bi došli u situaciju da obole od ovih bolesti.

Kako izgleda pregled

Pregled obično uključuje nekoliko koraka kako bi lekar mogao bolje razumeti vaše navike u ishrani, zdravstveno stanje i ciljeve. 

Tok pregleda:

  • Detaljna anamneza – razgovor sa pacijentom o tegobama i detaljna analiza faktora rizika,definisanje stanja prisutne bolesti.
  • Analiza sastava tela – analiza koja se dobije merenjem na InBody aparatu: ukupna kilaža, ciljna kilaža, procenat masti, masti izražene u jedinici kg, mišići, proteini, minerali, ekstraćelijaksa i intraćelijska tečnost,lokalna raspoređenosti i odnos mišića i masti, bazalni metabolizam.
  • Test intolerancije na nutritivne alergene, namernice na Mora Nova aparatu, najsavremenijem aparatu za ovu vrstu dijagnostike.
  • Organizacija dana u smislu broja obroka, razmaka izmeđuobroka, kombinacija namernica, formiranje jelovnika.
  • Suplementacija.
  • Organizacija kontrolnih merenja u cilju praćenja rezultata do postizanja zadatih ciljeva na prvom pregledu.

Naša dugogodišnja posvećenost pacijentima i njihovim ciljevima čini nas liderima u oblasti nutritivne podrške i promocije zdravog načina života.

Anamneza – Prikupljanje informacija od pacijenta

Pri pregledu, prva faza obuhvata anamnezu, koja predstavlja detaljno prikupljanje informacija od pacijenta. 

Naš lekar će započeti razgovor o opštem zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku istoriju, alergije i eventualne hronične bolesti. Takođe će pitati o porodičnoj istoriji kako bi identifikovao eventualne genetske faktore koji mogu uticati na zdravlje pacijenta.

Pacijent će deliti informacije o trenutnim lekovima i suplementima koje koristi, dok će pitanja lekara uglavnom biti usmerena na životni stil, uključujući nivo stresa, radne navike i fizičku aktivnost. 

Prehrambene navike, poput tipičnih obroka tokom dana, omiljenih namirnica i dijetetskih navika, su takođe ključne informacije koje lekar prikuplja u cilju što boljeg salgedavanja trenutne situacije u kojoj se pacijent nalazi.

Osim toga, razgovaraće se o ciljevima i očekivanjima pacijenta, kao i o prethodnim iskustvima sa dijetama. 

Sve ove informacije pomažu lekaru da razvije personalizovan plan ishrane, prilagođen specifičnim potrebama, ciljevima i kontekstu života pacijenta.

Na osnovu anamneze, lekar pruža savete i podršku kako bi pacijent postigao željene rezultate u vezi sa ishranom i zdravljem.

InBody 720

InBody 720 je medicinski uređaj za analizu telesne kompozicije koji se koristi u radu nutricionista.

Osim u radu nutricionista primenjuje se i u radu fitnes stručnjaka, lekara i drugih zdravstvenih radnika. 

InBody 720

InBody 720 koristi princip bioelektrične impedancije (BIA) kako bi pružio detaljne informacije o distribuciji masti, mišićne mase i vode u telu. 

Električni impulsi, poslati kroz telo putem elektroda postavljenih na određenim tačkama, susreću različite nivoe otpora u različitim tkivima kao što su mišići, masti i voda. 

Merenje električne impedanse omogućava uređaju da analizira sastav tela, pružajući informacije o masi mišića, masnoj masi i distribuciji vode.

InBody 720 izvestaj

Na kraju, uređaj generiše izveštaj sa grafičkim prikazima i brojčanim vrednostima, pružajući nutricionistima i drugim stručnjacima jasne informacije o telesnoj kompoziciji pacijenta. 

Test intolerancije – MORA® Nova

Intolerancija na hranu predstavlja nesposobnost organizma da pravilno svari ili metaboliše određene sastojke u hrani. 

Ova reakcija može prouzrokovati različite simptome koji se javljaju nakon konzumiranja određenih namirnica. Intolerancija na hranu se često razlikuje od alergije na hranu, iako se simptomi mogu preklapati. 

Ovaj pregled se obavlja uz pomoć MORA® Nova aparata i isključivo ga obavlja lekar. 

mora nova aparat

MORA® Nova aparat koristi složen postupak kako bi identifikovao moguće probleme sa tolerancijom na određene supstance. Prvo, aparat prenosi standardni signal ispitivanog sastojka kroz akupunkturne tačke na telu. 

Najčešće se za analizu koristi jagodica kažiprsta.

Smatra se da su akupunkturne tačke povezane sa različitim organima.

Zatim, signal ispitivanog sastojka interaguje sa elektromagnetnim signalima ćelija na tim akupunkturnim tačkama. Ova interakcija beleži promene u signalu koje aparat prati. Ove promene se tumače kao indikatori moguće intolerancije na određeni sastojak.

mora nova uredjaj

Celokupni postupak se smatra sofisticiranim i preciznim u analizi kako telo reaguje na različite supstance, pružajući informacije koje mogu ukazati na potencijalne probleme sa tolerancijom na hranu ili druge sastojke. 

Suplementacija

Suplementacija koja se koristi i koju predlaže lekar može značajno varirati u zavisnosti od individualnih potreba i ciljeva pacijenata. 

Mi ćemo vam prilagoditi suplementaciju prema specifičnim potrebama kako bi podržali vaše zdravlje i dostigli određene ciljeve. 

Iskustva naših klijenata

Tokom dugogodišnjeg iskustva pomogli smo mnogobrojnim klijentima da svoju telesnu težinu svedu na željeni nivo i generalno poboljšaju svoje zdravlje.

Kao jedan od najsvetlijih primera izdvaja se Danica, devojka iz Niša, koja nam se javila kada je navršila 16 godina i 93kg od toga 40,2kg činile su masti, 29,5kg mišići, 38,7L intra- i ekstracelularne tečnosti.

Posle samo 4 meseca primene naših saveta, umerene fizičke aktivnosti i poštovanja režima ishrane, Danica je skinula neverovatnih 20 kilograma.

Pored neverovatnog gubitka kilograma, Danica je kao najveće olakšanje navela i da ima mnogo više energije, da bolje spava, manje se umara i ima više energije. Kao jednu od najvažnijih stvari istakla je da se ni u jednom trenutku programa nije osećala gladno.

Ukoliko ste spremni da optimizujete svog životni ritam, redukujete telesnu masu i istovremeno želite osećati veći nivo slobode i energije, pozivamo vas da zakažete pregled kod našeg lekara specijaliste interne medicine.

Naš stručni tim će pažljivo sprovesti sve potrebne medicinske testove kako bismo vam pružili relevantne savete i podršku u postizanju vaših ciljeva ka zdravijem načinu života.

Stručni tim

Spec. dr med. Nemanja Nikolić

Spec. dr med. Marija Marinković