Icon

Opšta hirurgija

Opšta hirurgija je medicinska specijalnost koja se bavi operacijama na različitim delovima tela kako bi se rešili složeni medicinski problemi. Hirurzi obavljaju operacije koje se odnose na organe, tkiva, kosti i druge delove tela kako bi dijagnostikovali, lečili ili olakšali stanje pacijenata. 

Hirurgija je izuzetno zahtevna i odgovorna grana medicine. Hirurzi se obrazuju dugi niz godina, izlažu se visokim rizicima tokom operacija i zahtevaju timski rad. Njihova odgovornost je ogromna, a konstantno usavršavanje je neophodno. Hirurija može biti fizički i emocionalno iscrpljujuća, ali igra ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja i spašavanju života pacijenata.

Na našoj klinici radi tim stručnjaka i hirurga sa višegodišnjim iskustvom, na čelu tima Opšte hirurgije nalazi se Spec. dr med. Rastko Djordjević.

Najčešće operacije opšte hirurgije

Opšta hirurgija obuhvata širok spektar operacija koje se izvode na različitim delovima tela. Neki od najčešćih tipova operacija u okviru opšte hirurgije uključuju:

 • Operacija slepog creva

  Uključuje uklanjanje upaljenog dodatka, a obavlja se kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije poput perforacije. Ovo je čest hirurški postupak i obično zahteva samo mali rez na trbuhu.
 • Operacija kile

  Izvodi se radi popravke izbočine ili slabosti u trbušnom zidu, a uključuje vraćanje unutrašnjih organa na njihovo prirodno mesto i jačanje trbušnog zida.
 • Operacija hemoroida

  Uklanjanje šuljeva se izvodi kako bi se uklonili prošireni krvni sudovi odnosno šuljevi (hemoroidi) u rektalnom ili analnom regionu.
 • Operacija krvnih sudova

  Operacije krvnih sudova obuhvataju hirurške zahvate na arterijama i venama radi popravke ili obnove normalnog protoka krvi.
 • Operacija žučne kese

  Uklanjanje “žučne kese”, obično zbog “žučnih kamenčića”. Hirurg uklanja žučnu kesu kako bi se olakšalo varenje, a to se obično radi laparoskopskom tehnikom s malim rezovima na trbuhu.
 • Operacije debelog creva

  Hirurški postupak koji uključuje uklanjanje dela ili celog debelog creva, često zbog bolesti kao što je rak ili divertikuloza, kako bi se poboljšalo zdravlje pacijenta i sprečile komplikacije.
 • Operacija dojke

  Uključuje mastektomiju, uklanjanje cele ili dela dojke, obično zbog raka dojke. Takođe, u okviru opšte hirurgije, mogu se obavljati i rekonstruktivni postupci kako bi se oblikovale nove dojke nakon mastektomije.
 • Operacije štitne žlezde

  Podrazumeva hirurški zahvat na štitnjači, koja se nalazi na prednjem delu vrata i reguliše lučenje hormona štitnjače.
 • Operacija slezine

  Uklanjanje slezine, često zbog povrede ili određenih bolesti.
 • Operacije stomaka

  Hirurški postupci na organima poput “jetre”, “gušterače”, “bubrega” itd.

Priprema za hirurške operacije

Priprema za hiruršku operaciju je ključni deo procesa i obuhvata nekoliko ključnih koraka. 

Prvo, pacijent se konsultuje sa svojim lekarom kako bi se postavila dijagnoza i razgovaralo o potrebi za operacijom. Lekar će pružiti detaljne informacije o samoj proceduri i razmotriti pacijentovu medicinsku istoriju, uključujući prethodne bolesti, alergije i trenutne lekove.

Nakon toga, pacijent će obaviti fizički pregled i potrebne laboratorijske analize kako bi se procenilo zdravstveno stanje i funkcija organa. Preoperativna evaluacija pruža detaljne instrukcije o pripremi za operaciju, uključujući ograničenje unosa hrane i tečnosti pre operacije. Takođe, pacijent će biti upućen da prekine uzimanje određenih lekova koji bi mogli povećati rizik od krvarenja tokom operacije.

Nakon što su sprovedeni svi koraci pripreme, pacijent će dobiti informacije o postoperativnoj nezi i tome šta da očekuje nakon operacije, uključujući vreme oporavka i moguće komplikacije. Priprema je od suštinskog značaja kako bi se obezbedila bezbednost i uspešnost hirurške procedure, i pacijent treba pažljivo pratiti sve instrukcije i postaviti pitanja lekaru kako bi se bolje razumeo proces i bio spremniji za operaciju.

Tehnike i metode hirurških intervencija

Hirurške operacije obuhvataju različite tehnike i metode, uključujući minimalno invazivnu laparoskopiju, endoskopiju za pregled i intervenciju unutrašnjih organa, otvorenu hirurgiju sa većim rezom, robotičku hirurgiju za preciznost i lasersku terapiju za sečenje ili koagulaciju tkiva. Izbor odgovarajuće tehnike zavisi od specifičnih potreba pacijenta i prirode procedure, a naši hirurzi su obučeni da primenjuju odgovarajuću tehniku kako bi postigli najbolje rezultate u svakom slučaju.

Hirurške operacije su ključne za lečenje mnogih medicinskih oboljenja, ali razumemo da odluka o operaciji može biti zastrašujuća i da dugo oklevate pre nego što se odlučite za intervenciju. Naš tim stručnjaka u oblasti opšte hirurgije želi da vas ohrabri da ne oklevate i da zakažete važne preglede i operacije koje vam mogu poboljšati kvalitet života i čak spasiti život.

Hirurške intervencije u Poliklinici dr Nikolić

Hirurške intervencije u lokalnoj anesteziji koje se vrše u Poliklinici dr Nikolić su:

● Pregled hirurga
● Preoperativna priprema pacijenata
● ušivanje rana (primarna hirurška obrada rane u lokalnoj anesteziji), a zatim i skidanje konaca i previjanje
● revizija rane sa primarnim ili sekundarnim zatvaranjem (lečenje rana koje ne zarastaju uredno)
● korekcija ožiljaka
● uklanjanje promena na koži (ateromi, lipomi, mladeži, bradavice, žulj, kurje oko, itd.), a zatim i slanje uzoraka na patohistološku proveru
● Hirurško lečenje perianalnih kondiloma u lokalnoj anesteziji
● abdominocenteza (terapija u dekompresiji trbušne duplje evakuacijom ascitesa)
● operacija pupčane kile
● operacija preponske kile
● operacija epigastrične kile
● operacija hidrocele
● biopsija limfnih čvorova prepone
● obrada manjih opekotina
● operacija urasle dlake (pilonidalnog sinusa)
● incizija (drenaža) apscesa (gnojnog džepa)

Cene usluga opšte hirurgije

Pregled hirurga cena

– 5000

Pogledajte sve cene usluga opšte hirurgije OVDE

Stručni tim

Prof. dr Goran Stanojević

hirurg – proktolog

Spec. dr med. Ilija Golubović

hirurg

Spec. dr med. Rastko Đorđević

vaskularni hirurg