Icon

Reumatologija

Reumatologija je medicinska koja dijagnostikuje i leči bolesti vezane za mišiće, kosti, zglobove i vezivno tkivo. Reumatolozi su stručnjaci za bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, lupus, giht i mnoge druge autoimune i inflamatorne bolesti koje utiču na muskuloskeletni sistem i vezivno tkivo. Za naše pacijente koristimo različite metode, uključujući fizičke preglede, laboratorijske testove i slikovne studije, kako bi postavili dijagnozu i razvili tretmane kako bi se olakšali simptomi i poboljšao kvalitet života pacijenata sa ovim stanjima.

Pregled reumatologa

Pregled kod našeg reumatologa Spec. dr med. Vlade Skakića uključuje intervju sa pacijentom kako bi se saznalo o simptomima i medicinskoj istoriji, nakon čega sledi detaljan fizički pregled zglobova i mišića. Lekar može naručiti laboratorijske testove za proveru nivoa zapaljenskih markera i specifičnih antitela, kao i slikovne preglede (rendgen, ultrazvuk ili MRI) kako bi se preciznije procenila stanje zglobova i tkiva. Na osnovu ovih informacija, reumatolog će postaviti dijagnozu i razgovarati sa vama o planu lečenja, uključujući terapiju lekovima i druge terapeutske opcije.

reumatoloski pregled

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je bolest zglobova koja uzrokuje upalu i bol, često zahvatajući više zglobova istovremeno. To može dovesti do oštećenja hrskavice i kostiju te smanjenja pokretljivosti zglobova. 

Lečenje reumatoidnog artritisa uključuje terapiju lekovima, kao što su antiinflamatorni lekovi i bolest-modifikujući lekovi, kako bi se smanjila upala i kontrolisali simptomi. Fizička terapija i vežbanje takođe mogu biti korisni za očuvanje pokretljivosti zglobova i jačanje mišića.

Osteoartritis

Osteoartritis je bolest zglobova koja se javlja kada se hrskavica koja pokriva kosti u zglobovima istroši, što uzrokuje bol i smanjenje pokretljivosti zglobova. To je oblik artritisa koji obično pogađa starije osobe i može se pogoršati vremenom.

Lecenje obično uključuje olakšavanje bola i poboljšanje funkcionalnosti zglobova. To se postiže terapijom lekovima za bol, fizikalnom terapijom, vežbanjem i, u nekim slučajevima, hirurškim intervencijama, poput zamene zglobova.

Lupus

Lupus je bolest imunog sistema u kojoj telo napada sopstvene ćelije i tkiva, što može izazvati različite simptome kao što su umor, osip na koži i bolovi u zglobovima. Ovo je hronična bolest koja zahteva praćenje i lečenje kako bi se kontrolisali simptomi.

Može zahvati i vitalne organe kao što su bubrezi i srce.

Giht

Giht je oblik artritisa uzrokovan nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Ovo može izazvati iznenadne i jake bolove, obično u velikom nožnom prstu. Giht se može kontrolisati promenom ishrane, lekovima i redukovanjem faktora rizika kao što su unos alkohola i gojaznost.

Lečenje gihta uključuje promene u ishrani, smanjenje unosa hrane bogate hidratima i alkohola, kao i upotrebu lekova koji smanjuju nivo mokraćne kiseline u organizmu i olakšavaju simptome. Redovno praćenje i kontrola faktora rizika su važni za upravljanje gihtom.

Skleroderma

Skleroderma (često nazivana sistemski sklerozom) je retka autoimuna bolest koja uzrokuje stvrdnjavanje i zadebljanje kože, a takođe može uticati na unutrašnje organe. Lečenje skleroderme uključuje kontrolisanje simptoma i očuvanje funkcionalnosti organa putem imunosupresivnih lekova i terapije usmerene na specifične simptome, kao i redovno praćenje od strane lekara.

Dermatomiozitis

Dermatomiozitis je retki autoimuni poremećaj koji utiče na mišiće i kožu. Lečenje obično uključuje upotrebu kortikosteroida i drugih imunosupresivnih lekova kako bi se kontrolisala upala i simptomi. Fizikalna terapija i rehabilitacija takođe mogu biti deo tretmana za očuvanje funkcionalnosti mišića.

Ako osećate bol ili simptome vezane za reumatološke bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, lupus, giht, skleroderma ili dermatomiozitis, obratite nam se, naš tim na čeu sa Spec. dr med. Vladom Skakićem pobrinuće se da dobijete preciznu dijagnozu i tačnu i efikasnu terapiju.

Vaša dobro zdravlje je naš prioritet, i tu smo da vam pomognemo. Javite se i zakažite pregled kako biste otklonili nelagodnosti i poboljšali svoje zdravlje.

Cene reumatoloških usluga

Pregled reumatologa cena

– 5000

Ultrazvučni pregled reumatologa

– 3500

Pogledajte sve cene reumatoloških usluga OVDE

Stručni tim

Spec. dr med. Vlado Skakić

reumatolog