Bronhoskopija

Bronhoskopija  je procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti disajnih puteva.  Bronhoskop je instrument kojim se obavlja pregled i koji omogućava da se  unutrašnjost  organa za disanje vidi na monitoru. Pregled traje oko 30  minuta.

INDIKACIJE ZA BRONHOSKOPIJU?

  • U cilju otkrivanja različitih bolesti pluća i disajnih puteva (zapaljenja, benignih i malignih tumora…) U otkrivanju uzroka upornog i dugotrajnog kašlja, promuklosti, dugotrajne povišene telesne temperature itd.
  • U cilju lečenja (uklanjanja stranog tela iz disajnih puteva, uklanjanje tumorskog tkiva koje zatvara disajne puteve…)

KAKO SE IZVODI BROHOSKOPIJA?

Bronhoskopija je minimalno invazivna dijagnostička procedura koja se OBAVEZNO izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Bronhoskop ima sistem sočiva, kameru i izvor svetla kojim se unutrašnjost disajnih puteva vidi kao slika na monitoru. Kamera se uvodi kroz nos ili usta u dušnik i dušnice. Na taj način se utvrđuju promene na sluzokoži disajnih puteva.

Ako postoje promene koje zahtevaju dodatnu analizu, uzimaju se uzorci tkiva. Nakon uzimanja uzoraka sa izmenjenih mesta na sluzokoži uzorci se šalju na patohistološku ili mikrobiolosku analizu.
Anestezija omogućava pun komfor za bolesnika, ali i za bronhologa, obezbeđujući mu punu slobodu pri uzimanju planiranih uzoraka.

Stručni tim

Prof dr Milan Rančić

pulmolog

Dr sci med Mlađan Golubović

anesteziolog

Dr sci med Velimir Perić

anesteziolog

Lazar Nikolić

Med. tehničar Nebojša Filipović

medicinski tehničar