Icon

Bronhoskopija

Šta je bronhoskopija?

Bronhoskopija je medicinska procedura koju izvršava bronholog i koja omogućava precizan pregled pluća i disajnih puteva pacijenata.

Pregled se obavlja uz pomoć bronhoskopa, savitljive cevčice sa svetlom i optičkom kamerom na kraju cevi, koja omogućava lekaru da vidi unutrašnjost traheje i bronhija. 

Bronhoskopija je veoma važan korak u dijagnostici kod pulmoloških pacijenata jer se koristi za pregled sluznica, dijagnostikovanje problema pluća, istraživanje sumnjivih područja u disajnim putevima koja mogu biti kancerogena, pregled limfnih čvorova blizu pluća, lečenje određenih problema sa plućima i izvođenje intervencija ukoliko je potrebno. 

Kako se izvodi bronhoskopija?

Kao što smo već naveli, celokupan proces se obavlja pod intravenskom anestezijom kako bi se sprečio neprijatan osećaji i bol koji može nastati tokom pregleda.

Pre početka same procedure, pacijent će biti detaljno informisan o postupku i mogućim rizicima. Takođe, u procesu anamneze, lekar sa pacijentom razgovara o zdravstvenoj istoriji, alergijama i trenutnoj medicinskoj terapiji.

Nakon što je pacijent spreman, lekar će pažljivo uneti bronhoskop kroz nos ili usta pacijenta u dušnik i dušnice. Tokom uvođenja bronhoskopa, lekar će pratiti unutrašnjost traheje i bronhija na monitoru povezanom sa bronhoskopom. Ovaj pristup je važan jer se uz pomoć njega mogu primetiti i anomalije na sluzokoži disajnih puteva, identifikovati promene, tumori ili druge abnormalnosti.

bronhoskopija

Tokom samog pregleda, ukoliko lekar primeti promene koje mogu predstavljati određeni problem, kroz bronhoskop se mogu uvesti instrumenti koji uzimaju uzorke tkiva ili tečnosti za analizu (biopsija). Nakon uzimanja uzoraka sa izmenjenih mesta na sluzokoži uzorci se šalju na patohistološku ili mikrobiolosku analizu. Ovo je važno za postavljanje tačne dijagnoze.   

Nakon završetka pregleda, bronhoskop će biti pažljivo uklonjen iz disajnih puteva i nastaviće se praćenje pacijenta.

Koliko traje bronhoskopija?

Bronhoskopija se obavezno izvodi pod kratkotrajnom intravenskom anestezijom ili sedacijom kako bi kompletan proces bio bezbolan i udoban za pacijenta. Anestezija omogućava pun komfor za bolesnika, ali i za bronhologa, obezbeđujući mu punu slobodu pri uzimanju planiranih uzoraka.

Postupak obično traje oko 30 minuta. Nakon toga, pacijenti se prate zbog komplikacija i mogu osetiti utrnulost u ustima i grlu.

Koliko se čeka rezultat bronhoskopije?

Rezultati bronhoskopije su dostupni odmah nakon završetka pregleda, dok se rezultati biopsije, odnosno analiza uzoraka tkiva, sluzi ili tečnosti koji su prikupljeni tokom postupka, obično čekaju do 5 dana.

Kao što smo već naveli, ukoliko bronholog primeti u disajnim putevima, da je potrebo izvući određeni deo tkiva-biopsija, taj deo će biti poslat u laboratoriju na patohistološku analizu ili analizu mikroorganizama.. 

Tokom tog vremena, uzorci će biti pažljivo pregledani pod mikroskopom, analizirani i ocenjeni od strane patologa.Nakon dobijene definitivne patohistološke dijagnoze, pacijent dolazi na kontrolni pregled gde ćemu lekar saopštiti dijagnoszu i uputiti na dalji tok lečenja.

Nuspojave bronhoskopije

Naš savet je da se na pregled bronhoskopije ne dolazi sam, već u pratnji prijatelja ili porodice iz razloga što se nakon anestezije možete osećati pospano i ošamućeno, tako da nije preporučeno upravljanje motornim vozilima. 

Takođe, zbog iritacije sluznice disajnih puteva tokom pregleda, može se javiti pojačan kašalj, kao i krvarenje iz nosa ili grla. Nema razloga za paniku, jer su retki slučajevi komplikacija, a za saniranje krvarenja nije potrebna nikakva intervencija.

Veoma češće će se javiti nelagodnosti u grlu nakon bronhoskopije, a to je posledica prisustva endoskopske cevi tokom postupka. Neki pacijenti mogu osećati nelagodnost u grudima. Ovo je obično blago i prolazi brzo.

Naš tim bronhologa i medicinskog osoblja će se pobrinuti za vašu udobnost i sigurnost tokom celog procesa. Pozovite nas još danas i zakažete svoj pregled ili zakažite pregled sami odmah. Osigurajte zdravlje svojih pluća i disajnih organa.

Cene bronhoskopije

Bronhoskopija sa analgosedacijom cena

– 25000

Pogledajte sve cene kardioloških usluga OVDE

Stručni tim

Prof. dr Milan Rančić

pulmolog

Spec. dr med. Dragan Stanojević

pulmolog

Spec. dr med. Velimir Perić

anesteziolog

Doc. dr Mlađan Golubović

anesteziolog

Dr Jovanović Nenad

anesteziolog

Med. tehničar Nebojša Filipović

Dr Lazar Nikolić