Icon

Analgosedacija

Analgezija i sedacija zajedno čine važan medicinski postupak poznat kao analgosedacija. Ova kombinacija ima za cilj smanjenje ili potpuno otklanjanje bola, istovremeno pružajući pacijentima osećaj smirenosti i opuštenosti.

Njena primena je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da medicinski postupci budu udobni za pacijente. Ukoliko potpuno otklanjanje bola nije moguće, analgosedacija ima za cilj maksimalno umanjivanje nelagodnosti.

Ovaj postupak se sprovodi kombinovanjem odgovarajućih lekova pod budnim nadzorom medicinskog osoblja. Bitno je napomenuti da pacijent tokom procedure ostaje svestan (pospan) i aktivan, ali bez osećaja bola, pružajući mu komfor i sigurnost tokom medicinskih intervencija.

Gde se primenjuje analgosedacija?

Analgosedacija se primenjuje u različitim medicinskim postupcima, kao i u nekim hirurškim intervencijama. Može se primeniti u nekim dijagnostičkim postupcima, kao što su gastroskopija, kolonoskopija, bronhoskopija, rektoskopija, opšta i grudna hirurgija, kao i vaskularna hirurgija.

Ko je zadužen za analgosedaciju

Analgosedacija je obično zadužen tim stručnjaka koji uključuje anesteziologa, medicinske sestre i lekare specijalizovane za određene medicinske procedure.

Anesteziolog je ključna osoba u timu i odgovoran je za primenu odgovarajućih lekova i nadgledanje stanja pacijenta tokom analgosedacije. Medicinske sestre i lekari specijalizovani su za određene procedure asistiriajući anesteziologu i brinu se o pacijentu tokom celog postupka. 

Naš tim se sastoji iz vrhunskih, svetski priznatih stručnjaka anesteziologa Doc. dr Mlađana Golubovića i Spec. dr med. Velimira Ilića.

Trajanje analgosedacije

Trajanje analgosedacije može varirati u zavisnosti od vrste procedure i individualnih potreba pacijenta. Uobičajeno, analgosedacija može trajati od nekoliko minuta do sati. Nakon završetka procedure, pacijent se postepeno budi iz analgosedacije a tokom tog vremena naše medicinsko osoblje će konstantno pažljivo pratiti pacijenta.

Nakon analgosedacije, možete osećati umor, pospanost ili dezorijentaciju. Važno je da ostanete pod nadzorom našeg medicinskog osoblja dok potpuno ne povratite svest i sposobnost za siguran odlazak kući ili dalje praćenje, u zavisnosti od potreba. Savet  je da izbegavate vožnju ili obavljanje važnih zadataka u narednim satima, kako bi se osigurala sigurnost.

Osim toga, možete osećati blage nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja ili vrtoglavica, ali ove nuspojave obično brzo prolaze. Važno je da se pridržavate svih uputstava i preporuka koje pružaju stručna lica kako bi se postigao što bolji oporavak i minimalizovali rizici.

Cene usluga analgosedacija

Gastroskopija u analgosedaciji

– 11000

Kolonoskopija u analgosedaciji

– 16500

Rektoskopija u analgosedaciji

– 9500

Bronhoskopija sa analgosedacijom

– 25000

Stručni tim

Doc. dr Mlađan Golubović

anesteziolog

Spec. dr med. Velimir Perić

anesteziolog

Dr Jovanović Nenad

anesteziolog