Icon

Gastroenterologija

Gastroenterologija predstavlja granu interne medice koja se bavi proučavanjem, dijagnostikom i lečenjem oboljenja organa za varenje kao što su: želudac, jednjak, ždrelo, tanko i debelo crevo, jetra, žučna kesa i pankreas.

Naš stručni tim internista – gastroenterlogoa na čelu sa Doc Dr Sci Bojanom  Mladenovićem odradiće kompletnu dijagnostiku i pronaći efikasnu terapiju za otklanjanje vaših problema. Na raspolaganju su i ultrazvučna i endoskopska dijagnostika.

PREGLED GASTROENTEROLOGA

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterolog obavlja klinički pregled pacijenta. Pregled počinje razgovorom sa pacijentom (uzimanjem anamneze) i pregledom trbuha. Traje u proseku 20-30 minuta, a  po potrebi i duže. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna  priprema.

Pregled Gastroenterlogoa obuhvata

:
 • anamnezu – razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama, drugim  oboljenjima (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolničkim  lečenjima, bolestima u porodici itd.
 • uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
 • fizikalni pregled (inspekciju-posmatranje, palpaciju-opipavanje, auskultaciju-slušanje, merenje tenzije)
 • savet i preporuku za dalje lečenje  (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvuk, rentgensko ili skenersko snimanje, gastroskopiju,  kolonoskopiju).

Kada treba posetiti gastroenterologa

:
 • ukoliko osećate bol ili nelagodnost u trbuhu (bol u stomaku)
 • ukoliko imate osećaj otežanog gutanja, mučninu, povraćanje
 • ukoliko vam se stomak nadima od gasova
 • ukoliko imate promene u stolici, proliv, konstipaciju, krv u stolici i slično
 • ukoliko se javlja gorušica odnosno vraćanje kiseline iz želudca u jednjak
 • ukoliko imate gubitak apetita
 • ukoliko gubite na težini, a pri tom imate apetit

REKTALNI PREGLED

Ovaj pregled se u praksi naziva i digitorektalni pregled ili rektalni tuše, predstavlja metodologiju koja se koristi za otkrivanje problema i bolesti koje se javljaju na unutrašnjim organima u donjem delu trbuha ili maloj karlici. 

Pregled se može vršiti na više načina, a najčešće se u praksi koristi “pregled u koleno” tj. lakatnom položaju odnosno osloncu pacijenta. Takođe, pregled se može vršiti i u bočnom položaju u kome se kolena podignuta visoko nagore na grudnom košu.

Pregled može biti neprijatan i bolan, ali ne traje dugo i najčešće je gotov za samo par sekundi.

Čemu služi rektalni pregled

:
 • otkrivanje potencijalnog krvarenja iz debelog creva kao i analiza stolice u cilju utvrđivanje prisustva krvi u stolici
 • procena povećanja prostate poznatija kao benigna hiperplazija prostate, koja se može manifestovati učestalim mokrenjem i poteškoćama pri mokrenju
 • otkrivanje promena i abnormalnosti na rektumu ili stanja kao što su hemoroidi, analne fisure ili druge promene.
 • može biti i postoperaciono praćenje i analiza hirurških intervencija kako bi se pratio oporavak

ULTRAZVUK ABDOMENA

Ultrazvučni pregled abdomena predstavlja jedan od najvažnijih koraka u dijagnostici jer se velika većina oboljenja ovom metodom može otkriti u ranoj fazi. 

Organi koji se mogu detaljno pregledati su: trbušna šupljina, jetra, žučna kesa, žučni kanali, pankreas, slezina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika, mokraćni kanali, prostata, bubrezi, nadbubrežna žlezda.

Pregled je potpuno neinvazivan i bezbolan, bez prodidranja u unutrašnje delove kao kod drugih metoda. Ultrazvučni aparat pruža detaljnu vizualizaciju unutrašnjih organa koristeći visokofrekventne ultrazvučne talase. Ovi talasi se emituju prema organima i tkivima u trbušnoj regiji, a zatim se odražavaju natrag ka aparatu, omogućavajući stvaranje slika tih organa na ekranu.

Cilj ultrazvuka abdomena

:
 • Dijagnostika urođenih anomalija, zapaljenskih promena na organima trbuha, cisti.
 • procena veličine organa i njihove funkcije, kao i eventualne promene
 • praćenje hroničnih stanja kao što su ciroza jetre, pankreatitis, hronična bolest bubrega i druge
 • Otkrivanje benignih i malignih tumora.
 • Dijagnostika patologije jetre
 • Otkrivanje prisustva kamena u žučnoj kesi ili bubregu.
 • Otkrivanje slobodne tečnosti (ascit/ascites) u trbušnoj duplji.
 • Dijagnostika proširenja (aneurizma) i naslaga (plakova) na velikim krvnim sudovima itd

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija je medicinski postupak koji obuhvata pregled gornjeg gastrointestinalnog trakta, uključujući jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Ovaj pregled može se izvesti sa ili bez primene analgezije, a tim stručnjaka koristi gastroskop, tanki instrument, kako bi pružio visokokvalitetnu sliku unutrašnjosti ovih organa na HD monitoru. Cilj ovog postupka je identifikacija uzroka simptoma, prepoznavanje promena, tumora i uzimanje biopsija za laboratorijsku analizu. Iako je obično bezbolan, gastroskopija može izazvati privremene nelagodnosti kao što su nadimanje, suvoća grla i grčevi. Pre samog pregleda, pacijenti trebaju postiti osam sati pre procedure i mogu uzeti svoje redovne lekove sa malo vode najkasnije dva sata pre pregleda uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Više o celoj proceduri gastroskopije pročitajte ovde.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je ključni dijagnostički pregled za zdravlje debelog creva i završnog dela tankog creva. Tokom pregleda koristi se kolonoskop, instrument sa svetlom i kamerom na vrhu, omogućavajući detaljnu vizualizaciju. Postupak se može izvesti sa ili bez analgosedacije, što smanjuje nelagodnost.

Ciljevi kolonoskopije uključuju ispitivanje uzroka gastrointestinalnih problema, otkrivanje ranih znakova tumora i uzimanje tkiva za biopsiju. Priprema za kolonoskopiju podrazumeva prelazak na laganu tečnu dijetu i uzimanje laksativa za čišćenje creva.

Tokom pregleda, pacijent leži na boku ili leđima, a kolonoskop se pažljivo uvodi kroz anus radi pregleda creva. Lekar traži promene, polipe i uzima uzorke tkiva ako je potrebno. Pregled oobično traje 20-45 minuta.

Iako postoje manji rizici kao što su blago krvarenje i nadimanje, većina pacijenata se dobro oporavlja nakon kolonoskopije. Oporavak traje nekoliko sati, a pacijenti se obično brzo vraćaju normalnim aktivnostima.

Ovde počitajte više o tome kako se pripremiti za kolonoskopiju i kako izgleda ceo pregled.

CENE GASTROENTEROLOŠKIH USLUGA

Pregled gastroenterologa

– 5000

Gastroskopija u analgosedaciji cena

– 11000

Kolonoskopija cena

– 12500

Kolonoskopija u analgosedaciji cena

– 16500

Gastroskopija cena

– 7000

Rektalni tuše cena

– 800

Rektoskopija cena

– 6000

Ultrazvuk abdomena cena

– 3500

Pogledajte sve cene gastroenteroloških usluga OVDE

Stručni tim

Doc. dr Bojan Mladenović

gastroenterolog

Doc. dr Mlađan Golubović

anesteziolog

Spec. dr med. Velimir Perić

anesteziolog

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Mihajlović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

Med. sestra Jovana Raketić

medicinska sestra

Med. tehničar Nebojša Filipović

medicinski tehničar

Dr Lazar Nikolić

Dr Tamara NIkolić

lekar na specijalizaciji iz patologije