Icon

Grudna hirurgija

Na klinici Dr Nikolić radi tim stručnjaka na čelu sa Spec. dr med. Bojanom Ilićem, koji se bavi operacijama na organima i tkivima u grudnom delu tela, tačnije u predelu grudnog koša. Ovo uključuje pluća, jednjak, rebra i druge strukture. Glavna svrha grudne hirurgije je dijagnostika, lečenje i rešavanje problema ili bolesti koje utiču na ove delove tela.

Grudni hirurzi mogu izvoditi operacije na plućima kako bi uklonili tumore ili popravili oštećenja, na jednjaku kako bi tretirali probleme sa gutanjem, ili na rebrima da bi korigovali deformacije. Grudna hirurgija je često neophodna za lečenje ozbiljnih bolesti kao što su rak pluća ili povrede grudnog koša.

Vrste operacija u grudnoj hirurgiji

Grudna hirurgija obuhvata različite vrste operacija koje se izvode u grudnom delu tela. Neki od najčešćih tipova operacija u okviru grudne hirurgije su:

 • Operacija pluća

  Ove operacije se izvode kako bi se lečile bolesti pluća, uklonili tumori, rešili infekcije ili ispravili povrede pluća. Primeri uključuju lobektomiju (uklanjanje dela pluća), pneumonektomiju (uklanjanje celog pluća) i hirurško lečenje emfizema.
 • Operacije jednjaka

  Ove operacije su usmerene na lečenje problema sa jednjakom, kao što su karcinomi, divertikuloza, suženja jednjaka ili bolesti koje utiču na funkciju gutanja. Operacije jednjaka obično uključuju uklanjanje dela ili celog jednjaka i rekonstrukciju.
 • Operacije rebara

  Ponekad su operacije na rebarnim kostima neophodne za popravku povreda, deformacija ili za stabilizaciju grudnog koša nakon hirurških zahvata na unutrašnjim organima.
 • Torakoskopija

  Ovo je minimalno invazivna procedura koja se koristi za pregled i dijagnostiku problema u grudnom košu, uključujući pluća i pleuru (membrana koja oblaže grudnu šupljinu).

Ove su samo neki od primera operacija u okviru grudne hirurgije. Svaka vrsta operacije ima svoje specifične indikacije i metode, a odluka o vrsti operacije zavisi od pacijentovog zdravstvenog stanja i dijagnoze. Naši hirurzi su stručnjaci za izvođenje ovih operacija i rade kako bi poboljšali vaše zdravlje i rešili vaše medicinske probleme.

Trajanje operacija i priprema

Trajanje operacija u najviše zavisi od toga koliki je stepen povrede ili oboljenja, prosečne dužine trajanja operacija za plućne bolesti su od 1 do 4 sata, za operacije srca od 3 do 6 sati, dok operacije jednjaka mogu trajati između 4 i 6 sati.

Ove satnice od pacijenta do pacijenta i od operacije do operacije, one variraju u zavisnosti od zahteva koje intervencija nosi. 

Priprema za hirurški zahvat u grudnoj hirurgiji podrazumeva niz koraka koji su važni za uspešnu i bezbednu operaciju. 

Prvo, pacijent razgovara sa svojim odabranim lekarom kako bi zajedno razmotrili šta nije u redu i zašto je operacija neophodna. Nakon toga, doktor pregleda telo i traži uzorke krvi i druge testove kako bi saznao više o pacijentovom zdravlju. Važno je da pacijent ne jede određeno vreme pre operacije i da prestane da uzima lekove koji mogu činiti operaciju težom. Nakon operacije, pacijent će dobiti informacije o tome kako će se osećati i koliko će trajati oporavak, a takođe će znati šta može da se dogodi i kako da se brine o sebi. Sve ovo pomaže da se operacija obavi bezbedno i da pacijent brže ozdravi.

Anestezija tokom hirurških intervencija

Anestezija je izuzetno važan aspekt bilo koje hirurške procedure, uključujući grudnu hirurgiju. Anestezija se primenjuje kako bi se pacijentu obezbedila bezbolnost tokom operacije i omogućila mirna i sigurna izvođenje hirurškog zahvata.

Postoje različite vrste anestezije, uključujući:

 • Opšta anestezija: Ovo je vrsta anestezije koja dovodi pacijenta u stanje dubokog sna i on neće osećati ili se sećati bilo čega tokom operacije. To je neophodno za većinu operacija na srcu, plućima i drugim organima u grudnom delu tela.
 • Lokalna anestezija: Ova anestezija se primenjuje na određenom području tela kako bi se blokirala bol i osećaj samo u tom regionu. Koristi se često za manje operacije ili postupke.
 • Sedacija: Ovde se primenjuje kombinacija lekova kako bi se pacijent uspavao i osećao se opušteno tokom procedure, ali ne u dubokom snu kao kod opšte anestezije.

Bez anestezije, operacije bi bile pretrpane bolom i stresom za pacijenta. Anesteziolozi su specijalisti koji rade sa hirurzima kako bi pravilno primenili anesteziju i obezbedili siguran tok operacije. Važno je da se pacijenti pravilno pripreme za anesteziju, pridržavaju se smernica anesteziologa i obaveste ih o svom zdravstvenom stanju kako bi se smanjio rizik i postigao uspešan ishod operacije.

Pročitajte više o anesteziološkoj ambulanti koja je aktivna na našoj klinici. 

Ukoliko već duže vreme znate da postoji određeni problem, ali se pribojavate ishoda i tražite izgovore za odlaganje intervencije, naš tim stručnjaka na čelu sa grudnim hirurgom Spec. dr med. Bojan Ilić postaraće se da cela intervencija prođe sigurno i bezbedno a vi izađete iz operacione sale zdravi i bezbrižni.

Cene usluga grudne hirurgije

Pregled grudnog hirurga cena

– 5000

Kontrolni pregled grudnog hirurga cena

– 3000

Pogledajte sve cene usluga grudne hirurgije OVDE

Stručni tim

Spec. dr med. Bojan Ilić

grudni hirurg