Icon

Onkologija

Onkologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnozom, lečenjem i prevencijom karcinoma, odnosno malignih tumora. 

Karcinomi su oboljenja kod kojih se normalne ćelije u telu “izokrenu” i počnu se ponašati nepravilno. Umesto da rastu i razmnožavaju se na normalan način, ove ćelije se razvijaju brže i nekontrolisano. U slučajevima kada se te loše ćelije grupišu one zajedno formiraju masu ili tumor. Te ćelije takođe mogu putovati krvotokom ili limfnim sistemom i seliti se u druge delove tela, gde takođe mogu stvarati probleme. To je ono što obično nazivamo rakom.

Kako bi sprečili njihove širenje i u potpunosti ih elminisali, onkolozi rade sa pacijentima koji imaju rak i proučavaju različite aspekte ovih bolesti koje mogu biti biološke, genetske i molekularne, to uključuje proučavanje proteina, enzima i drugih molekula koji mogu biti uključeni u proces karcinoma.

Na našoj klinici glavni fokus je na lečenju karcinoma grlića materica. Na čelu našeg tima nalazi se onkolog i svetski priznat stručnjak Mr sci dr Saša Ljubenković.

Onkološke terapije

Postoje različite vrste onkoloških terapija koje se koriste za lečenje raka. To uključuje hirurške intervencije koje uklanjaju tumorske mase, radioterapiju koja koristi zračenje da uništi tumorske ćelije, hemioterapiju koja se bazira na lekovima koji ciljaju brzo rastuće ćelije, imunoterapiju koja pojačava imunološki odgovor organizma protiv raka, terapiju ciljanim lekovima koji napadaju specifične molekule u tumorskim ćelijama, hormonsku terapiju koja reguliše hormone povezane s određenim tipovima raka, i terapije održavanja kvaliteta života za kontrolu simptoma i poboljšanje pacijentovog blagostanja tokom lečenja. Izbor terapije zavisi od vrste raka, stadijuma bolesti i individualnih faktora pacijenta.

Radioterapija

Radioterapija ili jonizujuće zračenje najčešće se koristi u lečenju malignih tumora. Ova terapija koristi visokoenergetsko zračenje kako bi ciljano uništila tumorske ćelije ili smanjila njihov rast. Radioterapija se obično primenjuje na određenim delovima tela gde se nalazi tumor, a proces se pažljivo planira kako bi se smanjila šteta na normalnim okolnim tkivima. 

Osnovna svrha radioterapije je oštećenje tumorskih ćelija tako da se ne mogu više nekontrolirano deliti i rasti. 

Retki su slučajvi u kojima se terapija zasniva isključivo na jednoj metodi, pa je tako najčešći metod lečenja zapravo kombinacija radioterapije, hirurških zahteva i hemioterapije.

Uklanjanje tumora hirurškim putem

Uklanjanje tumora hirurškim putem je operacija koja se obavlja kako bi se tumor unutar tela, izrezao i izvadio. Hirurzi čine poseban rez ili otvaraju deo tela da bi pristupili tumoru, a zatim ga pažljivo uklanjaju. Cilj je da se tumor potpuno izbaci iz tela. Nakon operacije, lekari će pažljivo pregledati uklonjeni tumor kako bi utvrdili je li sve uklonjeno i da li je tumor bio zloćudan (kancerogen). Ova metoda može biti veoma efikasna u lečenju raka, posebno ako je tumor lokalizovan i može se potpuno ukloniti.

Hirurško uklanjanje tumora podrazumeva pažljivo planiranje i izvođenje operacije kako bi se tumor potpuno izvadio iz tela pacijenta.

Hemioterapija

Hemioterapija je medicinski tretman koji koristi lekove, poznate kao citostatici ili citotoksični agensi, kako bi se lečili pacijenti sa rakom. Ovi lekovi se primenjuju kako bi uništili ili usporili rast tumorskih ćelija koje se brzo dele. Hemioterapija može biti korisna u tretiranju različitih tipova raka, uključujući one koji su se proširili na druge delove tela.

Hemioterapija se obično primenjuje u serijama tretmana, sa određenim vremenskim razmacima između svake doze. Lekovi se često primenjuju putem infuzija intravenski (putem vena) ili oralno (kroz usta). Cilj hemioterapije je da se unište tumorske ćelije, ali ona takođe može uticati na normalne brzo rastuće ćelije, što može dovesti do neželjenih nuspojava kao što su gubitak kose, mučnina i smanjeni broj belih krvnih zrnaca.

Teleterapija

Teleterapija, koja se provodi pomoću linearnog akceleratora smeštenog u posebnom “bunkeru”, koristi se za tretiranje duboko smještenih tumora u tijelu. Ova terapija primjenjuje različite doze zračenja na tumor kroz kožu, uz različite uglove i vremenske intervale, s ciljem da se ošteti ili uništi tumor, a istovremeno sačuva okolno zdravo tkivo. Zračna terapija je precizno usmjerena na određenu regiju tijela, omogućavajući uništavanje tumorskih volumena s visokom preciznošću.

U lečenju karcinoma grlića materice, ova terapija obično uključuje 25-28 tretmana, izvođenih pet dana u nedelji.

U ginekološkoj onkologiji, radioterapija, hirurške intervencije i hemioterapija, daju najbolje rezultate u lečenju karcinoma grlića materice. Upotrebu radioterapije u lečenju malignih tumora, određuje isključivo onkološki konzilijum.

Rak grlića materice

Karcinom grlića materice, takođe poznat kao cervikalni karcinom, je ozbiljan oblik raka koji se razvija u grliću materice, donjem delu materice koji se spaja sa vaginom. Ova vrsta raka obično počinje sporim procesom, uključujući promene u ćelijama grlića materice koje se postepeno razvijaju u prekancerozne promene, a zatim u karcinom.

Najčešće se javlja između 35. i 50. godine života i lokalizovan je na delu materice ili u cervikalnom kanalu. 

Redovni ginekološki pregledi i papa testovi igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju promena na grliću materice, što može značajno poboljšati prognozu jer omogućava lekarima da intervenišu u ranoj fazi.

Lečenje karcinoma grlića materice uključuje kombinaciju terapija kao što su hirurgija (uklanjanje tumorskog tkiva), radioterapija (primena visokoenergetske radijacije za uništavanje tumorskih ćelija), i hemioterapija (upotreba lekova za lečenje raka).

Prognoza zavisi od stadijuma bolesti u trenutku dijagnoze, uz pravilno lečenje i praćenje, većina pacijentkinja ima dobre šanse za potpuno ozdravljenje.

Rak grlića materice simptomi

Ponekad se karcinom grlića materice može razvijati bez ikakvih očiglednih simptoma u ranim fazama, što naglašava važnost redovnih ginekoloških pregleda i Papa testova kako bi se otkrile prekancerozne promene ili rak u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije.

Simptomi koje žene nikako ne bi smele zanemariti:

  • Krvarenje nakon seksualnih odnosa.
  • Sukrvičav iscedak iz vagine.
  • Bol tokom seksualnih odnosa.
  • U kasnijim stadijumima bolesti mogu se javiti opstipacija (problemi sa stolicom), učestalo i otežano mokrenje, i bolovi u karlici.

Kako izgleda pregled

Svaka pacijentkinja koja želi da zakaže redovan pregled kod našeg onkolga Mr sci dr Saše Ljubenkovića već ima dostupan e-mail i kontakt broj lekara. 

Pre samog pregleda, potrebno je sakupiti potrebnu dokumentaciju, obično uključujući laboratorijske analize, ultrazvuk abdomena i malih karlica, kao i najnoviji izveštaj od svog lekara ili konzilijarnu odluku. Nakon prikupljanja ovih dokumenata, pacijentkinja ih šalje svom lekaru putem e-maila.

Ono što doktora Ljubenkovića razlikuje od ostalih lekara jeste i posvećenost i priprema svakogm pregledu. Govoreći o pregledima, postoje nedelje u kojima doktor pregleda i do 50 pacijentkinja. Doktor Ljubenković se priprema za svaki pregled tako što u svom slobodnom vremenu, često i kasno uveče, pažljivo čita dokumentaciju svih pacijentkinja. 

Nemojte se začuditi ukoliko komunikaciju sa doktorom ostvarite i putem e-mail ili telefona, čest je slučaj da doktor može kontaktirati i članove porodice ukoliko pacijentkinja nije u dobu u kome se može komforno služiti tehnologijama. 

Tokom pregleda, sav fokus doktora je na pacijentkinji, jer je podatke i nalaze već pogledao pre samog pregleda. Za vreme pregleda doktor se isključivo fokusira na pacijentkinju davajući još podršku, savete i upute, kao i odgovore na sva pitanja.

Na linku ispod možete pročitati više o karcinomu grlića materice kao i posvećenosti našeg okologa Mr sci dr Saše Ljubenkovića, detaljno su opisani simptomi, lečenje kao i kako izgleda pregled. 

Karcinom grlića materice – Dijagnostika i lečenje

Ukoliko prvi put dolazite na pregled, možete ga zakazati odmah, a takođe nam možete pisati ukoliko imate bilo koju nedoumicu.

Cene usluga onkologije

Konsultacija radioterapeuta

– 1200

Ponovljeni pregled radioterapeuta

– 2400

Pregled radioterapeuta

– 6000

Prvi pregled, posle konzilijuma

– 4800

Prvi pregled radioterapeuta

– 4600

Redovni pregled radioterapeuta

– 3600

Vanredni pregled radioterapeuta

– 4200

Pogledajte sve cene usluga onkologije OVDE

Stručni tim

Mr sci dr Saša Ljubenković

onkolog

Med. sestra Marija Radović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Mihajlović

medicinska sestra

Med. sestra Ivana Denić

medicinska sestra

Med. sestra Jovana Raketić

medicinska sestra