Icon

Proktologija

Na poliklinici Dr Nikolić aktivno se bavimo specifičnom medicinskom granom koja se bavi dijagnozom, lečenjem i prevencijom bolesti i poremećaja povezanih sa završnim delom debelog creva.

Završno debelo crevo je poslednji deo debelog creva, koji se zove rektum, i čmar (anus) gde debelo crevo izlazi iz tela. Statistički gledano, tri od četiri odrasle osobe susreću se s problemima u ovom delu tela. Iako je ovo oboljenje koje je vezano za intimne delove tela, i često može biti tabu razgovarati o tome, veoma je važno naglasiti važnost pravovremene dijagnoze i lečenja problema koji se mogu javiti u završnom delu debelog creva kako bismo sačuvali zdravlje i sprečili ozbiljne bolesti. Redovni preventivni pregledi i brza reakcija na simptome su ključni za očuvanje zdravlja ovog dela tela.

Pregled proktologa

Pregled kod proktologa, stručnjaka za rektalno i analno područje, predstavlja niz koraka kako bi se postavila precizna dijagnoza i odredio ispravan plan lečenja.

 • Anamneza odnosno razgovor o vašoj medicinskoj istoriji: Na početku pregleda, proktolog će vam postaviti pitanja o vašem zdravstvenom stanju, simptomima koje ste primetili i istoriji bolesti ukolio postoji. Ova informacija je ključna za postavljanje tačne dijagnoze.
 • Fizički pregled: Nakon razgovora, proktolog će pažljivo pregledati vaše analno područje. To uključuje vizuelni pregled kože i sluznice, kao i dodirivanje (palpaciju) kako bi se utvrdili otoci, izrasline, bol ili druge nepravilnosti.
 • Dodatne dijagnostičke procedure: U zavisnosti od simptoma i nalaza tokom fizičkog pregleda, može se pristupiti određenim testovima kao što su: sigmoidoskopija (pregled debelog creva sa fleksibilnom cevi sa kamerom), rektoskopija (pregled rektuma sa fleksibilnom cevi), kolonoskopija (pregled celog debelog creva), analna manometrija (merenje funkcije mišića anusa) ili druge analize koje će pomoći u postavljanju tačne dijagnoze.
 • Plan lečenja: Nakon postavljanja dijagnoze, proktolog sa vama razgovara o planu lečenja. To u velikoj većini slučajeva uključuje promene u ishrani, upotrebu medikamenata, fizikalnu terapiju ili, u nekim slučajevima, hirurški tretman, u zavisnosti od prirode problema i ozbiljnosti.

Evo sa kojim se najčešće oboljenjima pacijenti susreću:

Hemoroidi

Hemoroidi (šuljevi) su zapravo proširene vene u rektumu ili anusu koje mogu izazvati svrab, krvarenje i nelagodnost. 

Postoje dve vrste hemoroida, unutrašnji i spoljašnji. Dok unutrašnji ne izazivaju bol, spoljašnjih mogu biti jako bolni, naročito u toku procesa pražnjenja creva.

Hemoroidi mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući hronično naprezanje tokom pražnjenja creva, konstipaciju, trudnoću, genetsku predispoziciju i druge faktore.

Hemoroidi simptomi

Jedan od najčešćih simptoma hemoroida je krvarenje prilikom pražnjenja creva. Krvarenje može biti prisutno na toaletnom papiru, u wc šolji ili u stolici.

Osim toga, šuljevi mogu uzrokovati bol, osetljivost ili svrab u analnom području ali takođe se može javiti i otečenost ili osećaj “punoće” u analnom području. Od pacijenata često možemo čuti da kao jedan od simptoma navode i nemogućnost potpunog pražnjenja creva nakon stolice.

Takođe, proširene vene u rektalnom i analnom području mogu biti vidljive kao natečene izbočine ili proširene vene oko anusa.

 Kako izgledaju šuljevi

Kliničke karakteristike i analne fistule i šuljeva su jako slični pa je za postavljanje dijagnoze jako bitan pregled hirurga proktologa. 

I šuljevi I analna fistula se uglavnom prepoznaju po nekim karakterističnim osobinama i karakteristikama kao što su: 

 • Mali otvor ili izraslina: Obično se primeti mali otvor ili izraslina blizu anusa.
 • Osetljivost i bol: Pacijenti obično osećaju bol i osetljivost u okolini anusa, posebno tokom pražnjenja creva.
 • Curenje: Suljevi često izazivaju curenje gnoja, krvi ili drugih tečnosti iz otvora.
 • Crvenilo i otok: Koža oko otvora može biti crvena i otečena.
 • Infekcija: Ponekad se može razviti infekcija u ovom području, što dodatno pogoršava simptome.

Hemoroidi lečenje

Lečenje hemoroida može uključivati promene u ishrani kako bi se omogućila meka stolica, korišćenje topičkih krema za ublažavanje simptoma, ili u nekim slučajevima, hirurške postupke za uklanjanje hemoroida, kao i sklererozacija hemoroida.

Analna fistula

Analne fistule, su kanali koji se nepravilno formiraju između unutrašnjeg dela debelog creva i kože oko anusa. Ovi kanali često izazivaju bol, osetljivost, i mogu da stvaraju probleme poput curenja ili infekcija.

Šuljevi I ANALANA FISTULA se uglavnom prepoznaju po nekim karakterističnim osobinama i karakteristikama kao što su:

 • Mali otvor ili izraslina: Obično se primeti mali otvor ili izraslina blizu anusa.
 • Osetljivost i bol: Pacijenti obično osećaju bol i osetljivost u okolini anusa, posebno tokom pražnjenja creva.
 • Curenje: Suljevi često izazivaju curenje gnoja, krvi ili drugih tečnosti iz otvora.
 • Crvenilo i otok: Koža oko otvora može biti crvena i otečena.
 • Infekcija: Ponekad se može razviti infekcija u ovom području, što dodatno pogoršava simptome.

 Lečenje analne fistule

Analne fistule, u većini slučajeve leče se hirurškim tretmanom, koji može uključivati drenažu apscesa, fistulotomiju (uklanjanje fistule), kriptotomiju (čišćenje džepova infekcije), fistuloplastiku (ubrizgavanje materijala za zatvaranje fistule) ili fiksiranje tkiva, a izbor postupka zavisi od ozbiljnosti i prirode problema, te se obavlja pod nadzorom iskusnog proktologa, uz pažljivo praćenje nakon operacije kako bi se osiguralo uspešno lečenje.

Razlika između hemoroida-šuljeva I analne fistule

Često se može javiti zabluda kod pacijenata i nemogućnost razlikovanja ova dva oboljenja, a postoji evidenta razlika kako u definiciji bolesti tako i u simptomima.

Razlika između hemoroida-šuljeva I analne fistule leži u njihovim uzrocima i prirodi problema. Hemoroidi su proširene vene u rektalnom i analnom području i često se javljaju zbog hroničnog naprezanja tokom pražnjenja creva, trudnoće i drugih faktora. Analne fistule s druge strane, su nepravilne staze ili kanali koji se formiraju između debelog creva i kože oko anusa i obično su uzrokovani infekcijama ili povredama

Ostala oboljenja

Uz hemoroide i suljeve, postoji niz drugih oboljenja koja mogu uticati na rektalno i analno područje. Ova oboljenja uključuju analne fisure (pukotine u sluznici anusa), analne kondilome (bradavice u analnom području uzrokovane humanim papiloma virusom), rektalne polipe (benigne izrasline u rektumu), analne abscese (gnojne infekcije u okolini anusa), rektalni prolaps (izbočenje rektuma kroz anus), te ozbiljnije oboljenje poput kolorektalnog karcinoma (raka debelog creva i anusa). Pravovremena dijagnoza i odgovarajući tretman ovih oboljenja od suštinskog su značaja za očuvanje zdravlja i prevenciju komplikacija. 

Ukoliko primetite bilo kakve simptome ili probleme u ovom području, važno je da se konsultujete sa proktologom radi precizne dijagnoze i plana lečenja.

U našoj poliklinici naš stručni tim na čelu sa Prof. dr Goran Stanojević postaraće se da celokupni pregled prođe bezbolno i da dobijete najprecizniju dijagnozu kako bi uspešno nastavili lečenje. 

Pravovremeno zakazivanje pregleda može biti ključno za vaše zdravlje i blagostanje. Ne čekajte da se simptomi pogoršaju ili da se suočite sa ozbiljnijim komplikacijama.

Cene proktoloških usluga

Pregled hirurga proktologa cena

– 5000

Pregled abdominalnog hirurga cena

– 5000

Kontrolni pregled hirurga proktologa cena

– 3000

Pregled hirurga proktologa sa anuskopom

– 6000

Kontrolni pregled proktologa sa anuskopom

– 3600

Pogledajte sve cene proktoloških usluga OVDE

Stručni tim

Prof. dr Goran Stanojević

hirurg - proktolog